Znano je, da se Macron tudi pri političnih odločitvah močno opira na mnenje svoje žene. Foto: Reuters
Znano je, da se Macron tudi pri političnih odločitvah močno opira na mnenje svoje žene. Foto: Reuters
Macronova je prejšnji mesec v Parizu gostila Melanio Trump, ko sta se z možem odzvala na Macronovo povabilo. Foto: Reuters
Takole je v Elizejski palači pred kratkim sprejela popzvezdnico Rihanno, ki se je želela s predsednikom pogovoriti o financiranju programa za izobraževanje revnih deklet. Foto: Reuters

Vloga 64-letne Brigitte Macron bo tako zdaj striktno javna in ne politična, zagotavljajo. V naslednjih dneh bodo tudi objavili "listino o transparentnosti", v kateri bodo definirali položaj Macronove žene.

Med svojo predvolilno kampanjo je 39-letni Macron obljubil, da bo "razjasnil" vlogo svoje 25 let starejše žene, ki je vedno služila kot njegova svetovalka in zaupnica, ter "naredil konec hipokriziji" okoli zadeve. Ena izmed prvih Macronovih potez po prevzemu oblasti je bila tako vzpostavitev posebne delovne skupine, da bi preučila položaj prve dame. Skoraj 70 odstotkov francoske javnosti je takrat nasprotovalo, da bi partner oz. partnerica vodje države imela uradno vlogo, naziv in svoj proračun.

Brez dorečenih pravil
Vprašanje je dvignilo precej prahu v času, ko so francoski poslanci sprejeli nov, Macronov "moralni zakon", ki jim prepoveduje zaposlovanje zakonskih partnerjev ali družinskih članov. Povod zanj je bil med drugim tudi afera "Penelopegate", ko je Macronov tekmec na predsedniških volitvah, svoj čas jasni favorit Francois Fillon, popolnoma pogorel, ko je prišla na dan navidezna zaposlitev njegove žene Penelope Fillon v parlamentu.

Zgoraj omenjena "listina o transparentnosti" bo definirala jasno vlogo predsednikove zakonske partnerice in prvič javno predstavila natančno število članov osebja, ki dela zanjo, in celoten strošek za francoskega davkoplačevalca.

Ta hip ne francoska ustava ne uradni protokol ne postavljata nobenih pravil, prejšnje prve dame pa so si v bistvu pravila sproti izmišljevale, kot pojasnjujeta Le Monde in Guardian. Javno in dobrodelno delo predsednikovih žen se financira iz letnega proračuna Elizejske palače, ki znaša od pet do sedem milijonov evrov.

Padec priljubljenosti
Urad predsednika sicer vztraja, da si Macron ni premislil zaradi peticije, ampak zaradi stališč delovne skupine. "Brigitte Macron ima vlogo in odgovornosti. Želimo si biti transparentni in začrtati okvire sredstev, ki jih ima na razpolago," je tvitnil tiskovni predstavnik vlade Christophe Castaner. "Nobene spremembe ustave, nobenih novih sredstev, nobene plače za Brigitte Macron. Prenehajte s hinavščino!"

V intervjuju za francosko televizijo France2 pa je še dodatno pojasnil: "Ne govorimo o službi; govorimo samo o njenem statusu. Služba je plačana, predsednikova žena pa za svoje delo ne prejema nobene plače in je ne bo prejemala, čeprav je nenehno prisotna ob svojem možu. Tu gre samo za vprašanje transparentnosti."

Priljubljenost Macrona, najmlajšega francoskega predsednika, je v treh mesecih od izvolitve strmo padla, za kar gre razloge iskati predvsem v nepriljubljenih potezah v notranji politiki, ki so jih nekateri mediji označili celo za avtokratske.