Vzroki letalske nesreče 10. aprila, v kateri je umrl poljski predsednik Lech Kaczynski, se počasi razkrivajo. Foto: Reuters
Vzroki letalske nesreče 10. aprila, v kateri je umrl poljski predsednik Lech Kaczynski, se počasi razkrivajo. Foto: Reuters

"Če ne pristanem, me bo ubil," je nekaj minut pred tragično nesrečo letala, v kateri je umrlo 96 ljudi, med njimi poljski predsednik Lech Kaczynski, po poročanju zasebne televizije TVN24 dejal kapitan letala Arkadiusz Protasiuk. Po navedbah poljskega novinarja ni znano, koga je imel v mislih. Poljski pravosodni minister Krzystof Kwiatowski navedb televizije TVN24 ni želel komentirati.

Pilota preslišala avtomatsko opozorilo
Iz prepisa nekega drugega dela posnetkov črne skrinjice ponesrečenega letala, ki ga je Poljska objavila 1. junija, je jasno, da se pilota nista odzvala na avtomatska opozorila o nevarnosti. Iz prepisa je med drugim razvidno, da so letalski instrumenti pilota v zadnjih 20 sekundah poleta večkrat opozorili, da letalo leti prenizko, vendar se pilota na opozorila nista odzvala.

Podoben dogodek že v Tbilisiju
Kmalu po nesreči so se pojavila ugibanja, po katerih naj bi Kaczynski prisilil pilota tupoljeva 154, da sta pristala v Smolensku. V nesreči je umrlo vseh 96 ljudi na letalu, na katerem je bil poljski politični in vojaški vrh. Že leta 2008 je namreč nekdanji poljski predsednik od pilota zahteval, da kljub slabemu vremenu pristane v Tbilisiju v Gruziji, a je pilot zahtevo zavrnil in pristal v sosednjem Azerbajdžanu.