Tokratna raketa ni preletela ozemlja Japonske. Foto: Reuters
Tokratna raketa ni preletela ozemlja Japonske. Foto: Reuters
Zadnji preizkus je bil septembra. Foto: Reuters
Severna Koreja preizkusila »najmočnejšo raketo«

"Velik uspeh v poskusni izstrelitvi medcelinske balistične rakete hwasong-15 je neprecenljiva zmaga, ki jo je dosegel velik in junaški severnokorejski narod. Postali smo jedrska država," je dodala znana televizijska napovedovalka Ri Čun Hi, ki se pojavi samo takrat, ko naznani kakšne pomembne dogodke. Izjavila je še: "Kot odgovorna in miroljubna jedrska država se bo Severna Koreja trudila, da bo služila plemenitemu namenu varovanja miru in stabilnosti po svetu."

Obramba pred "izsiljevalsko politiko ZDA"
Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je medcelinska balistična raketa hwasong-15 sposobna zadeti kateri koli cilj na kopenskem ozemlju ZDA. Pjongjang je še izjavil, da je raketa namenjena za "obrambo pred izsiljevalsko jedrsko politiko ameriških imperialistov" in da ne bo predstavljala grožnje kateri koli državi, "dokler ne bodo kršeni interesi Severne Koreje". "To je naša slovesna obljuba," so končali poročilo.

Letela 950 kilometrov
Po navedbah Pjongjanga je raketa, ki so jo izstrelili ob 3.00 po tamkajšnjem času, dosegla višino 4.475 kilometrov in iz strelišča opravila 950 kilometrov dolgo pot v 53 minutah. Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Jonhap je bila raketa izstreljena iz Pjongsonga v pokrajini Južni Pjongan, Južna Koreja pa je takoj odgovorila z lastnim izstrelkom. Južnokorejski minister za združitev je sicer v torek dejal, da so čez mejo opazili nenavadne dejavnosti, ki bi lahko nakazovale na potencialni raketni poskus.

Raketa je padla v Japonsko morje, v japonsko gospodarsko območje. Seul je najnovejši raketni poskus že obsodil.

Mattis: "Svetovna nevarnost"
Mednarodna skupnost je izstrelitev balistične rakete obsodila. Varnostni svet Združenih narodov se bo sestal na izrednem srečanju, ameriški obrambni minister James Mattis pa je dejal, da je bila to najvišje leteča raketa, ki jo je doslej izstrelil Pjongjang, in da predstavlja svetovno nevarnost.

ZDA so uvedle nove sankcije proti Pjongjangu, s katerimi želijo povečati pritisk nanj, da opusti svoj raketni in jedrski program. Pjongjang je v odgovoru sankcije označil za "resno izzivanje" in opozoril, da ne bodo uspešne. Kot smo poročali, je ameriški predsednik Donald Trump Severno Korejo označil za sponzorko terorizma.

Zadnji preizkus balistične rakete je Severna Koreja izvedla 15. septembra.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate izstrelitev južnokorejskih raket.

Severna Koreja preizkusila »najmočnejšo raketo«