Po desetih letih ujetništva končno na svobodi. Foto: EPA
Po desetih letih ujetništva končno na svobodi. Foto: EPA

Talce je iz džungle v mesto Villavicencio, kjer so jih pozdravili sorodniki in jim nudili medicinsko pomoč, odpeljal brazilski helikopter. Pot so nadaljevali v Bogoto, kolumbijsko prestolnico.

Levičarsko gibanje Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) je nedavno sporočilo, da bodo izpustili vse zajete talce. Predsednik Juan Manuel Santos je izpustitev pozdravil, vendar ob tem poudaril, da je v ujetništvu še na stotine civilistov. Brez njihove izpustitve miru v državi ne bo.

Farc, ki ima okoli 8.000 članov, se že od 60. let bojuje za oblast v Kolumbiji. Pripadnike policije in vojske so začeli ugrabljati leta 1996, pozneje pa so za talce jemali tudi politike in poslovneže. V njihovem ujetništvu je bila tudi zdajšnja senatorka Ingrid Betancourt, ki so jo ugrabili leta 2002 med njeno kampanjo za predsednico Kolumbije in jo rešili šele leta 2008. Imgrid Betancourt so rešili kolumbijski komandosi, ki so se predstavili kot delavci humanitarnih organizacij. V zadnjem desetleju je gibanje izgubilo precej svoje moči, saj je bil poveljniški kader zdesetkan.