Zaradi svoje izbranke, Mabel Wisse Smit, se je odrekel prestolu. Foto: EPA
Zaradi svoje izbranke, Mabel Wisse Smit, se je odrekel prestolu. Foto: EPA
Užaloščena kraljeva družina ob prihodu v bolnišnico. Foto: EPA

"Njegovo veličanstvo, kralj Viljem Aleksander, z veliko žalostjo sporoča, da je zjutraj v starosti 44 let umrl njegova visokost princ Johan Friso," so sporočili iz palače. Dodali so, da so bili razlog za smrt zapleti, ki so bili posledica pomanjkanja kisika po smučarski nesreči.

Nizozemskega princa je 17. februarja lani med smučanjem na avstrijskem Tirolskem zasul plaz. Preden so ga rešili, je bil pod snegom zakopan kakih 15 minut. V nesreči je utrpel hude možganske poškodbe, zaradi česar so zdravniki posvarili, da se morda ne bo nikoli več zbudil iz kome.

Po nesreči so princa prepeljali v bolnišnico v Londonu, na začetku julija letos pa v domovino. Oskrbo so mu tako zadnji mesec nudili v rezidenci njegove mame, nizozemske kraljice Beatrix. 44-letni princ, brat kralja Viljema Aleksandra, naj bi sicer kazal znake "minimalne zavesti", njegovo stanje pa so zdravniki opisovali kot "skrb vzbujajoče".

Ni želel biti kralj
Princ Friso je bil prisiljen živeti pod sojem žarometov, kar pa mu ni nikoli ustrezalo. Nikoli tudi ni želel postati nizozemski kralj. V mladih letih se je o svojem bratu nekoč pošalil: "Zaradi mene lahko Alexa pretepejo, a ga ne smejo ubiti. Potem bi moral namreč jaz postati kralj."

Sicer je drugi sin nizozemske kraljice Beatrix veljal za prijaznega, a precej zadržanega. Bil je tudi zelo inteligenten in je uspešno končal tri študijske smeri: inženirstvo, letalsko in vesoljsko tehnologijo ter poslovno ekonomiko. Kariero je med drugim gradil v londonski veji banke Goldman Sachs in v nizozemskem raziskovalnem inštitutu TNO. Nazadnje je bil prvi finančnik mednarodnega jedrskega podjetja Urenco v Londonu.

Ker ga kot mladeniča niso nikoli videli v družbi deklet, so se o princu Frisu širile govorice, da je istospolno usmerjen. Leta 2001 je zato javno razglasil, da to ne drži. Kmalu zatem je besede podkrepil še z dejanji, ko se je v javnosti začel pojavljati z mladenko pod roko. To je bila Mabel Wisse Smit.

A tudi zaroka je poskrbela za škandal. Mabel je namreč zamolčala, da je bila pred leti v intimnem odnosu z razvpitim mamilarskim vodjo. Pod močnim političnim pritiskom Friso pred svojo poroko ni zaprosil nizozemskega parlamenta za soglasje, s čimer je izgubil svoje mesto v vrsti za nizozemski prestol. Par se je poročil leta 2004 v Delftu. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki, zdaj osemletna Luana in sedemletna Zaria.