V Hongkongu so začeli preverjati tudi kitajsko meso. Foto: EPA
V Hongkongu so začeli preverjati tudi kitajsko meso. Foto: EPA

V Hongkongu so konec tedna potrdili, da so v jajcih iz celinske Kitajske odkrili melamin, na jugu Kitajske pa so iz prodaje umaknili sumljiva jajca, ki so prišla s severovzhoda države. Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) je Peking zato pozvala, naj takoj pojasni, ali je melamin dodajala tudi hrani za živali in tako zastrupila širšo prehransko verigo, torej tudi svinjino, govedino, piščančje meso in ribe.

Direktor družbe Hanwei, ki je v Hongkongu prodajala z melaminom zastrupljena jajca, se je za dogodek opravičil, ni pa znal pojasniti, kako se je ta snov znašla v jajcih; hongkonški predstavniki urada za varstvo hrane predvidevajo, da bi lahko melamin v jajca prišel prek hrane za kokoši.

Vsebnost melamina, katerega uživanje lahko privede do ledvičnih kamnov, čirov na sečilih ter razdraženosti oči in kože, je bila skoraj dvakrat višja od dovoljene. Melamin se sicer uporablja v premazih in laminatih, lesnih lepilih, ploščicah in zaviralcih gorenja.

Uživanje melamina usodno za štiri otroke
Zaradi prisotnosti melamina v mleku v prahu in tekočem mleku se je na Kitajskem septembra zastrupilo okoli 53.000 otrok, štirje so umrli. Kitajski preiskovalci so melamin našli v skoraj 70 mlečnih izdelkih iz več kot 20 tovarn. Veliko večino okuženega mleka v prahu so zaužili na Kitajskem, nekaj pa so ga tudi izvozili na Tajvan, v Bangladeš, Mjanmar, Jemen, Čad in Burundi.

A. P.