Eksplozije so v slabi ure odjeknile na 17 različnih koncih mesta. Foto: EPA
Eksplozije so v slabi ure odjeknile na 17 različnih koncih mesta. Foto: EPA
Krvava sobota v Indiji

Bombe v soboto so odjeknile skoraj hkrati - v komaj 36 minutah jih je eksplodiralo 17, prva okoli 18.30 po lokalnem času, vse pa so bile časovno nastavljene. Doma izdelana eksplozivna telesa je razneslo v stanovanjskih predelih, tržnicah, javnem transportu in bolnišnicah. Napadi so bili natančno načrtovani in dobro usklajeni, med napadenimi objekti pa so bile tudi bolnišnice, kamor so prepeljali ranjence, ki so bili ranjeni v eksplozijah drugod. Mnogi prebivalci mesta si ne upajo zapustiti svojih domov, saj se bojijo novih napadov.

Lokalni mediji pišejo, da naj bi odgovornost za smrtonosne napade prevzela malo znana islamistična skupina Indijski mudžahedin. Vlada je poostrila varnostni nadzor v večjih mestih, med njimi Mumbaju, New Delhiju in Jajpurju, ki so bili v preteklosti že tarča verižnih bombnih napadov.

Politični vrh: Brez panike
Predsednica Pratibha Patil je na svoji spletni strani izrazila sočutje ljudem ob izgubi svojcev in prijateljev in jih pozvala, naj ostanejo mirni. Njenim pozivom se je pridružil tudi premier Manmohan Singh. Politični voditelj države Gujarat Narendra Modi, v katerem leži Ahmedabad, je dejal, da s teroristi, ki so okrvavili zemljo Mahatme Gandija, ne bodo prizanesljivi.

Mesto že prizorišče verskega nasilja
Ahmedabad je bil že preteklosti tarča verskega nasilja: leta 2002 je v spopadih med hindujci in muslimani umrlo več kot tisoč ljudi. Modi je bil takrat obtožen, da ni ustrezno zaščitil muslimanov. Povod za versko nasilje je bil požar, ki je izbruhnil na vlaku s hindujskimi romarji, v katerem je umrlo 59 ljudi.

K. T.

Krvava sobota v Indiji