Marina Litvinenko išče pravico in odgovore. Foto: EPA
Marina Litvinenko išče pravico in odgovore. Foto: EPA
Litvinenko je v bolnišnici za zastrupitev obtožil Moskvo. Foto: EPA

Zaslišanja, ki bodo zaradi pričanj pripadnikov obveščevalnih služb večinoma potekala za zaprtimi vrati, naj bi trajala dva meseca.

Litvinenko je zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210 umrl novembra 2006. Strup je zaužil s čajem, ki ga je spil v londonskem hotelu Millennium po srečanju z dvema nekdanjima ruskima agentoma. Ko je umiral, je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor. Menil je, da je bil v umor vpleten celo ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil prav tako nekdaj agent KGB-ja. Litvinenko je v londonski bolnišnici umrl tri tedne po zaužitju zastrupljenega čaja.

Velika Britanija je že izvedla preiskavo Litvinenkove smrti, a je bila prekinjena. Julija lani je sodišče odredilo javno preiskavo primera. Kot je tedaj dejal sodnik, ki je sprejel to odločitev, vladni dokumenti nakazujejo primer "prima facie" (na prvi pogled), da je Rusija odgovorna za smrt Litvinenka.

Rusija izročitev zavrača
Britanska policija je zaradi umora že zahtevala aretacijo ruskih državljanov Andreja Lugovoja in Dmitrija Kovtuna, a oba vpletenost v umor zanikata, Rusija pa je njuno izročitev zavrnila.

Namen teh zaslišanj je po besedah britanske notranje ministrice Therese May ugotoviti, "kdo je odgovoren za smrt". Izrazila je upanje, da bodo sklepi procesa njegovi vdovi Marini Litvinenko dali vsaj neko zadoščenje. Vdova je pred zaslišanji povedala, da je zanjo najpomembneje, da končno ugotovijo uradno pojasnilo za moževo smrt.

Litvinenka so skušali ubiti že dvakrat pred tem, nekdanji vohun pa je iz Rusije zbežal v Veliko Britanijo, kjer je postal oster kritik Kremlja, delal pa je za britansko obveščevalno službo MI6.