Romska deklica je umrla zaradi sindroma nenadne smrti v zibki. Foto: EPA
Romska deklica je umrla zaradi sindroma nenadne smrti v zibki. Foto: EPA
Francija
Večina romskega prebivalstva v Franciji živi v zasilnih barakarskih naseljih brez dostopa oz. z omejenim dostopom do osnovnih življenjskih potrebščin, vlade pa ubirajo ostro politiko rušenja tovrstnih taborišč, deložacije družin in izgona iz države. Foto: EPA

Cristian Leclerc, župan pariškega predmestja Champlan, je v nedeljo sprožil burno razpravo in val kritik, saj je prepovedal, da bi umrlo romsko deklico pokopali na tamkajšnjem pokopališču. Svojo odločitev je opravičil z besedami, da naj ne bi imeli dovolj prostih parcel in da naj bi dali prednost tistim, ki plačujejo lokalne pristojbine.

S tem se je znašel na udaru kritik in obtožb rasizma, saj naj bi bila njegova odločitev protiromsko motivirana. Sam se je obtožb branil, da naj bi bile njegove besede vzete iz konteksta. "Nikoli nisem nasprotoval pokopu. Zadeva je precej napihnjena in je ušla iz vseh razumnih okvirov," je povedal za agencijo AFP.

Trinquer: Gre za vprašanje človečnosti
Deklico bodo pokopali v nekaj kilometrov oddaljenem mestu Wissous, v katerem je župan Richard Trinquer, član desnosredinske stranke UMP in zdravnik, dejal, da bo z veseljem odobril pokop deklice na krajevnem pokopališču. Povedal je, da gre za vprašanje človečnosti. "Nobene potrebe ni, da bi materi, ki je nosila otroka devet mesecev, nato pa ga izgubila po dveh mesecih in pol, zadali še več gorja," je dejal.

Francoski premier Manuel Walls je odločitev župana označil kot "žalitev Francije". "Prepoved pokopa otroka zaradi njegovih korenin je žalitev spomina nanj in žalitev Francije," je Walls zapisal na družbenem omrežju Twitter. Jacques Toubon, francoski varuh človekovih pravic, pa je dejal, da je presenečen in osupel nad dejanjem, ter napovedal preiskavo primera.

Romska deklica Maria Francesca je bila stara slabe tri mesece, starši pa so jo v bolnišnico pripeljali 26. decembra. Tam so jo razglasili za mrtvo, kot vzrok smrti pa so navedli sindrom nenadne smrti v zibki. Otrokova starša sta Romuna, ki živita v Franciji zadnjih osem let, imata pa še dva otroka, ki obiskujeta šolo v Champlanu.

Francija s strogo politiko do romskih priseljencev
Prisotnost romskega prebivalstva v Franciji, kjer živi približno 20.000 Romov, je vroča politična tema v državi. Večina Romov živi v zasilnih barakarskih naseljih brez dostopa oz. z omejenim dostopom do osnovnih življenjskih potrebščin, vlade pa druga za drugo ubirajo ostro politiko rušenja tovrstnih taborišč, deložacije družin in izgona iz države, pri čemer kar nekaj Francozov tovrsten pristop podpira. Mnogo mest ima z integracijo Romov namreč precej težav. Sicer pa ima Francija eno najstrožjih politik do romskih priseljencev v Evropi, saj jih iz države vsako leto izženejo več tisoč.

Romsko deklico bodo le pokopali
Romsko deklico bodo le pokopali