Frauke Petry, ena izmed vodij stranke, je presenetila s trenutkom odločitve, da ne bo del poslanske skupine stranke. V stranki so sicer nekaj podobnega pričakovali. Foto: Reuters
Frauke Petry, ena izmed vodij stranke, je presenetila s trenutkom odločitve, da ne bo del poslanske skupine stranke. V stranki so sicer nekaj podobnega pričakovali. Foto: Reuters
Protest proti AfD-ju
Po uspehu AfD-ja so se v Nemčiji zbrali nasprotniki skrajnih desničarjev. Foto: Reuters
V AfD-ju po uspehu že razhajanja

"Po temeljitem premisleku sem se odločila, da ne bom članica poslanske skupine AfD-ja," je na novinarski konferenci stranke v Berlinu dejala Frauke Petry, ki je bila izvoljena neposredno. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je po izjavi novinarsko konferenco nemudoma zapustila.

AfD se je na nedeljskih parlamentarnih volitvah kot tretja najmočnejša stranka z 12,6 odstotka glasov uvrstil v parlament, kar pomeni prvo uvrstitev skrajnih desničarjev v nemški parlament po drugi svetovni vojni, a očitno se razkol v stranki poglablja. AfD je osvojil 94 poslanskih mest, enega pa je že izgubil z odhodom Frauke Petry, za katero ni jasno, ali bo še naprej članica stranke.

Spor med frakcijami
V stranki se sicer že nekaj časa pojavljajo spori med različnimi frakcijami stranke. Frauke Petry je sicer pred volitvami nasprotovala nekaterim izjavam njenih strankarskih kolegov, ki so odprto napadali priseljence in muslimane ter se zavzemali za to, da se Nemčija preneha kesati za zločine nacistov. Pozivali so tudi k ponosu na nemške vojake med drugo svetovno vojno.

A tudi Frauke Petry je lani recimo pozivala k streljanju na prebežnike, s čimer naj bi preprečevali nezakonita prečkanja nemške meje, zavzemala pa se je tudi za prepoved minaretov v nemških mestih.

"Priznati moramo, da v AfD-ju obstaja konflikt glede vsebin, ne moremo se delati, da ga ni," je danes dejala Frauke Petry in pojasnila, da je bil cilj stranke leta 2013, da hitro postane sposobna vladati. Po njenih besedah pa se je izkazalo, da je stranka lahko le v opoziciji in da "ne more volivcem ponuditi kredibilne platforme za vladanje".

Pred volitvami je bila potisnjena na stranski tir, vodilna kandidata stranke pa sta bila Alexander Gauland in Alice Weidel. Gauland je v nadaljevanju novinarske konference po odhodu Frauke Petry dejal, da je bila to njena odločitev in ne odločitev stranke, sopredsednik Jörg Meuthen pa je dejal, da je Frauke Petry stranki obrnila hrbet, kar je obžalovanja vredno.

Pozivi k izstopu iz stranke
Alice Weidel je Frauke Petry pozvala, naj tudi uradno zapusti stranko in se s tem "izogne dodatnemu povzročanju škode". Njeno potezo je označila kot zelo neodgovorno. K odstopu je Petryjevo pozval tudi predsednik stranke v deželi Saška-Anhalt Andre Poggenburg.

Gauland pa je incident označil za neuspešen začetek poti stranke v parlament in da razpad stranke ni nemogoč. "Ne morem izključiti možnosti, da ji bodo nekateri sledili v politično divjino," je dejal.

Ni še jasno, kaj namerava Frauke Petry in ali bo oblikovala svojo poslansko skupino. Dejala je, da bo sprva neodvisna poslanka, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Večmesečna ugibanja
V stranki so sicer že več mesecev ugibali, ali načrtuje Frauke Petry razdor v stranki po volitvah. Preostale člane AfD-ja je tako bolj presenetil trenutek, v katerem je sporočila svojo odločitev. Pričakovali so namreč, da bo odšla šele po prvem zasedanju poslanske skupine, piše DPA.

Za oblikovanje poslanske skupine v bundestagu je sicer potrebnih najmanj 36 poslancev ali poslank. Zato je malo verjetno, da bo Frauke Petry uspelo prepričati 35 poslancev oziroma poslank, da se ji pridružijo, je dejal predstojnik berlinskega AfD-ja Georg Pazderski.

Širši spor v stranki
Skrajni desničarji v AfD-ju so se sprli tudi v parlamentu zvezne dežele Mecklenburg-Predpomorjansko. Od 17 poslancev AfD-ja v deželnem parlamentu so štirje izstopili iz poslanske skupine stranke in oblikovali lastno poslansko skupino. Kot razlog so navedli nevzdržne razmere v poslanski skupini.

V AfD-ju po uspehu že razhajanja