Clintonova je na Poljsko prispela iz Ukrajine, pot pa bo nadaljevala v Azerbajdžanu, Armeniji in Gruziji. Foto: EPA
Clintonova je na Poljsko prispela iz Ukrajine, pot pa bo nadaljevala v Azerbajdžanu, Armeniji in Gruziji. Foto: EPA
Krakov
Clintonova je položila venec pred spomenikom žrtvam aprilske letalske nesreče, v kateri je umrl poljski predsednik Lech Kaczynski. Foto: EPA

Dogovor o postavitvi protiraketnega ščita sta državi podpisali že leta 2008 v času administracije nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, a je po vztrajnem nasprotovanju Rusije nato novi ameriški predsednik Barack Obama spremenil prvotne načrte.

Moskva je zatrjevala, da ščit predstavlja grožnjo ruski nacionalni varnosti, medtem ko so v Washingtonu vseskozi pojasnevali, da protiraketni sistem ni naprejen proti Rusiji, ampak predvsem proti morebitnim raketnim napadom t. i. "malopridnih" držav, kot je Iran.

Po prvih načrtih je naj bi protiraketni ščit v vzhodni Evropi sestavljali radarska postaja na Češkem in prestrezniki raket dolgega dosega na Poljskem. Spremenjena različica predvideva le postavitev prestreznikov raket srednjega in kratkega dosega na Poljskem.

Dopolnilo sta podpisala ameriški veleposlanik na Poljskem Lee Feinstein in namestnik poljskega zunanjega ministra Jacek Najder, podpisu pa je prisostvovala tudi Clintonova, ki je na obisku na Poljskem.

Rusija še vedno nezadovoljna
Ameriška državna sekretarka je poudarila, da novi dogovor predstavlja grožnje Rusiji, in pojasnila, da bo protiraketni ščit izključno obrambne narave in namenjen predvsem za zaščito Poljakov in drugih Evropejcev pred grožnjo, ki jo predstavlja Iran.

Čeprav naj bi bil poljski politični vrh ob lanski opustitvi prvotnih načrtov razočaran, pa je poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski dejal, da je njegova država še bolj zadovoljna z novim načrtom.

"Ko je predsednik Obama oznanil nov načrt sistema, smo rekli, da nam je nov načrt bolj všeč, a mislim, da nam niste verjeli. Upam, da nam ob zdaj ob podpisu dopolnila verjamate," je skeptike poskušal prepričati Sikorski.

Rusija je lani pozdravila opustitev Bushevih načrtov, vendar pa je še naprej nasprotovala postavitvi prestrzenega oporišča na Poljskem, saj "ne razume logike in pozornosti ameriško-poljskega sodelovanja v tem prostoru".

Clintonova je Rusiji sporočila, da so vrata še vedno odprta za njeno sodelovanje pri protiraketnem obrambnem ščitu, toda do zdaj iz Moskve še niso dobili pozitivnega sporočila.