O kemični kastraciji pedofilov razmišlja tudi britanska vlada. Foto: EPA
O kemični kastraciji pedofilov razmišlja tudi britanska vlada. Foto: EPA

Razpravo o kastraciji pedofilov je prejšnji teden sprožil šokanten primer 45-letnega moškega, ki je šest let v ujetništvu spolno zlorabljal in mučil svojo hčer, danes staro 21 let. Tusk je ob tem dejal, da podpira prisilno kastracijo pedofilov, ne samo kot poseben ukrep, ampak kot del kazni. Sam je dejal, da se zaveda razburjenja, ki ga bo njegova ideja sprožila pri zagovornikih človekovih pravic.

"Kar pravim, je mogoče skrajno, vendar mislim, da ne moremo uvrstiti med 'ljudi' teh posameznikov - stvorov, kot so pedofili. Mislim, da zaščita človekovih pravic ne pride v poštev v teh primerih," je svoje mnenje jasno izrazil premier, ki je izrazil željo po preučitvi vseh zakonov na temo v Evropi, da bi Poljska uvedla najstrožje zakone proti kriminalcem, ki posiljujejo otroke.

Majhen odstotek ljudi proti kastraciji
Bojazen Tuska, da bi njegova ideja naletela na neodobravanje, se ni uresničila, saj je ena od javnomnenjskih raziskav pokazala, da se kar 94 odstotkov Poljakov zavzema za veliko strožje kazni proti pedofilom, medtem ko kemični kastraciji nasprotuje samo 17 odstotkov vprašanih. S premierjem se strinja tudi predsednik Lech Kaczynski, ki je obljubil podporo pri uveljavljanju strogih zakonov proti pedofilom.

Kastracija, zapestnice in javne baze imen
Kar nekaj držav, na primer Francija, Švedska in Italija, uporablja kemično kastracijo kot poskusno metodo pri obravnavi pedofilov, po navadi med prestajanjem kazni ali kot pogoj za izpustitev na prostost, a vedno le ob privolitvi obsojenca. V ZDA je priljubljena metoda elektronske zapestnice s sledilno napravo, ki jo lahko sodišče obsojencu prisodi za vse življenje. Nekje se navdušujejo tudi na javno dostopno bazo imen, v kateri bi lahko vsako pogledala za morebitnimi obsojenimi pedofili v svoji soseski.

G. V.