V desetih dneh po Trumpovi volilni zmagi je bilo po ZDA prijavljenih najmanj 867 rasističnih in nestrpnih incidentov proti manjšinam, Judom, homoseksualcem in drugim. Foto: EPA
V desetih dneh po Trumpovi volilni zmagi je bilo po ZDA prijavljenih najmanj 867 rasističnih in nestrpnih incidentov proti manjšinam, Judom, homoseksualcem in drugim. Foto: EPA

V desetih dneh po Trumpovi volilni zmagi je bilo po ZDA prijavljenih najmanj 867 rasističnih in nestrpnih incidentov proti manjšinam, Judom, homoseksualcem in drugim.

Organizacije Southern Poverty Law Center, Leadership Conference on Civil and Human Rights, National Council of La Raza in American Federation of Teachers Trumpa opozarjajo, da je obljubljal, da bo predsednik vseh Američanov. V organizacijah upajo, da bo naslednik Baracka Obame le obsodil rasiste in neonaciste, ki so ga podpirali in slavili njegovo zmago.

Incidentov ni bilo le na Havajih in Severni ter Južni Dakoti. Organizacije Trumpa pozivajo, naj ustvari ozračje, v katerem takšni incidenti ne bodo dopustni. Pred dnevi je na televiziji CBS sicer obsodil rasistične izpade, podobno je storil tudi v intervjuju za New York Times, vendar obakrat šele na pobudo novinarjev.

Rasizem med otroki
Rasisti se medtem hvalijo s Trumpom in napadajo, večinoma sicer verbalno in z grafiti. Velik problem je ravnanje otrok v šolah. Sošolec v Koloradu je 12-letni deklici dejal, da jo bo ustrelil in tudi vse druge temnopolte, ker je zdaj Trump predsednik. V državi Washington so otroci v jedilnici kričali "zgradimo zid" (v skladu s Trumpovo predvolilno obljubo o gradnji zidu na meji z Mehiko), istospolni pari se spopadajo z napadalnimi grafiti na hišah in podobno.

Nekatera podjetja skušajo ukrepati tudi brez posebnih spodbud. Moški, ki je pred dnevi na krovu letala kričal, da si lahko zdaj privošči vse, kar hoče, ker je bel, Trump pa je predsednik, je tako dobil dosmrtno prepoved letenja na letalih Delte.