V tej z rudninami bogati državi se namreč za prevlado bojuje več deset oboroženih skupin, predvsem na vzhodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po pogovorih sedemčlanske Vzhodnoafriške skupnosti v Nairobiju je odločitev za vojaško intervencijo naznanilo kenijsko predsedstvo.

"Voditelji držav so regionalnim silam naročili, naj si v sodelovanju z vojaškimi in upravnimi silami DR Kongo prizadevajo za stabilizacijo in zagotovitev miru v tej državi," je v izjavi zapisal urad kenijskega predsednika Uhuruja Kenyatte.

Nedavni izbruh hudih spopadov na vzhodu Demokratične republike Kongo je oživil dolgo trajajoč spor med DR Kongo in Ruando, pri čemer Kinšasa za ponovni vzpon milice M23 obtožuje ruandsko vlado, kar pa ta vztrajno zanika. M23 je tutsijska milica, ki je nase opozorila leta 2012, ko je zavzela mesto Goma na vzhodu DR Konga.

Kmalu zatem so jo v skupni ofenzivi od tam pregnale enote ZN-a in kongovske vojske, vendar pa se je milica pred kratkim vrnila in se vnovič spopadla s kongovskimi enotami, kar je povečalo napetosti v osrednji Afriki in prisililo na tisoče ljudi, da so zbežali v sosednjo Ugando.

V kenijski izjavi sicer ni bilo navedeno, ali bodo ruandske enote sodelovale v regionalnih silah, vendar pa vlada v Kinšasi vztraja, da prisotnosti ruandskih vojakov ne bo sprejela.

Odnosi med Kinšaso in Kigalijem so napeti že od množičnega prihoda ruandskih Hutujev v DR Kongo, obtoženih pokola Tutsijev med genocidom v Ruandi leta 1994.