Avgusta bo Rio de Janeiro gostil olimpijske igre, ki bodo z varnostnega vidika ogromen zalogaj. Foto: Reuters
Avgusta bo Rio de Janeiro gostil olimpijske igre, ki bodo z varnostnega vidika ogromen zalogaj. Foto: Reuters

"Verjetnost, da bi bila država lahko tarča terorističnih napadov, se je v zadnjih mesecih povečala," je po pisanju brazilskega časopisa O Estado de Sao Paulo sporočila obveščevalna služba, navaja Slovenska tiskovna agencija.

"Brazilija, ti si lahko naslednja"
Brazilija je dolgo veljala za malo verjetni cilj islamskih skrajnežev. Toda po napadih v drugih državah se je povečala grožnja tudi v Braziliji, saj oblasti poročajo, da vse več državljanov simpatizira s tako imenovano Islamsko državo.

Po terorističnih napadih džihadističnih skrajnežev v Parizu, ko je samooklicana Islamska država izvedla pokol in ubila 130 ljudi, se je na družbenem omrežju Twitter pojavilo sporočilo: "Brazilija, ti bi lahko bila naš naslednji cilj." Sporočilo naj bi po domnevah objavili skrajneži samooklicanega kalifata.

Za varnost bo skrbelo 85.000 ljudi
Nemška tiskovna agencija DPA je povzela navedbe obveščevalne službe, ki so v državi poostrile nadzor nad sumljivimi ljudmi in okrepile sodelovanje z drugimi obveščevalnimi službami. Obenem bodo brazilske varnostne sile tudi izboljšale usposabljanje kadra in z izmenjavo informacij sodelovale s tujimi varnostnimi silami.

V času olimpijskih iger naj bi za varnost skrbelo do 85.000 pripadnikov varnostnih sil, kar je dvakrat več kot v Londonu pred štirimi leti. Na olimpijskih igrah sicer pričakujejo okoli 500.000 turistov.