Protiameriški slogani so značilnost Teherana in drugih iranskih mest. Foto: EPA
Protiameriški slogani so značilnost Teherana in drugih iranskih mest. Foto: EPA

Oblasti v iranski prestolnici so pojasnile, da so nekatere obcestne plakate odstranile, ker so bili postavljeni nezakonito.

"V samovoljni odločitvi brez vednosti ali odobritve občine je ena izmed kulturnih ustanov postavila obcestne plakate," je povedal tiskovni predstavnik občine Hadi Ajazi, ki pa ni pojasnil, za katere plakate je šlo.

Po poročanju državne tiskovne agencije IRNA so se prejšnji teden na ulicah Teherana pojavili novi plakati s protiameriško vsebino, ki se sprašujejo o ameriški odkritosti. Plakati so se pojavili pred obletnico 4. novembra, ko se v Iranu spominjajo ugrabitve talcev na ameriškem veleposlaništvu v Teheranu leta 1979.

Na enem izmed teh plakatov je videti iranskega pogajalca za mizo z ameriškim pogajalcem, ki ima zgoraj oblečen suknjič, spodaj pa vojaške hlače in čevlje. Namen teh plakatov je Irance prepričati, da je resničen namen ZDA napad na Iran, in ne iskanje diplomatske rešitve v sporu glede iranskega jedrskega programa.

Z Rohanijem zapisal nov veter
Novi iranski predsednik Hasan Rohani se je po prihodu zavzel za izboljšanje odnosov z Zahodom in ZDA, vendar pri tem naletel na neodobravanje v skrajnih vrstah iranskih politikov in verskih dostojanstvenikov.

Rohani se je med obiskom v New Yorku prejšnji mesec na zasedanju Generalne skupščine ZN-a po telefonu celo pogovarjal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, kar je bilo še pred nekaj meseci nepredstavljivo.

Od islamske revolucije v Iranu leta 1979 Teheran in Washington nimata diplomatskih stikov in veljata za najhujša sovražnika.