Diamanti bi morali biti s tovornim letalom prepeljani iz Antwerpna v Zürich. Foto: EPA
Diamanti bi morali biti s tovornim letalom prepeljani iz Antwerpna v Zürich. Foto: EPA
Stavba Swissporta
Stavba Swissporta na letališču, pred katero se je zgodil rop. Foto: EPA
Rop diamantov v Belgiji

Na letališču so napad na vozilo potrdili, pri tem pa samo sporočili, da so bile odtujene "dragocenosti". Mediji poročajo, da so ukradili kar za deset kilogramov diamantov. Rop je izpeljalo od osem do zob oboroženih ljudi, ki so nosili kapuce.

Kamni niso prišli do Züricha
Neznanci so transportno vozilo varnostne družbe Brinks napadli v trenutku, ko so tovor nalagali na švicarsko letalo, ki naj bi pristalo v Zürichu. Predtem so ob 19.47 z dvema voziloma prebili ograjo letališča, čez samo tri minute pa je tatovom skupaj s plenom uspelo pobegniti. Eno izmed vozil, ki so ju uporabljali tatovi, so pozneje našli zažgano v bližini letališča. 120 majhnih pošiljk nebrušenih svetlečih se diamantov je bila namenjeno na letalo družbe Helvetic, ki bi moralo vzleteti ob 20.05.

Težko jih bo izslediti
"Vse se je zgodilo v nekaj minutah. Pridrveli so, naložili pošiljke in odhiteli skozi uničeno ograjo. Jasno je, da so bili na delu izurjeni profesionalci," je dejal predstavnik bruseljskega letališča. "Ker je večina ukradenih diamantov nebrušenih, je zelo malo možnosti, da bi jih še kdaj našli, tudi nobenega certifikata nimajo. Verjetno bodo kmalu zakrožili na trgu in za njimi se bo izgubila vsaka sled," je dejala Caroline De Wolf iz antwerpenskega centra za diamante.

Diamanti in zlato so v belgijsko prestolnico prišli iz Antwerpna, ki velja za evropsko središče za trgovanje z vrednimi kamni. V tem mestu vsak dan opravijo z njimi za več kot 150 milijonov evrov prometa.

Policija zdaj išče osem moških, ki so izpeljali enega največjih ropov vseh časov. Med spektakularnim dejanjem k sreči ni bil nihče ranjen.

Rop diamantov v Belgiji