Protestniki so na shodu podprli predsednika Hadija. Foto: Reuters
Protestniki so na shodu podprli predsednika Hadija. Foto: Reuters
Hutijski uporniki

Hadi je v soboto pobegnil iz večtedenskega hišnega pripora v prestolnici Sana in se umaknil v Aden. Že pred meseci so nadzor nad Sano prevzeli šiitski hutijski uporniki, ki so zasedli vladne ustanove, razpustili parlament in predsednika zaprli v hišni pripor.

Trenutno je jemenska prestolnica Sana, ki je bila tudi glavno mesto Jemenske arabske republike (Severnega Jemna) v času od 1962 do 1990, ko je bila država razdeljena. Aden je bil v tistem obdobju prestolnica Ljudske demokratične republike Jemen (Južnega Jemna).

"Sana je pod nadzorom oboroženih milic in ne more biti naše glavno mesto," je povedal eden izmed udeležencev protestov v Adnu. Na shodu v podporo Hadiju se je zbralo tudi več tisoč ljudi v univerzitetnem mestu Taiz v osrednjem Jemnu.

V Adnu je Hadi v soboto zvečer poudaril, da so vsi ukrepi Hutijev od prevzema nadzora nad Sano septembra lani "nični in nezakoniti".

Po navedbah sodelavcev bo Hadi sklical parlament, da se sestane v Adnu. Močna plemena v južnih provincah Marib, Javaf in Baida so Hadija predtem pozvala, naj Sano razglasi za "okupirano mesto". Hadi po navedbah svojega pomočnika ostaja legitimen predsednik, saj je odstopil pod pritiskom.

Pobeg s trikom
Hadi je tudi pozval nacionalno komisijo, ki nadzoruje oblikovanje nove jemenske ustave, naj se sestane v Adnu ali v pokrajini Taiz, dokler Sana ne bo "povrnjena kot varna prestolnica za vse Jemence in do umika vseh oboroženih milic".

Civilne in vojaške institucije je ob tem pozval, naj "upoštevajo odločitve ustavne oblasti in jo branijo". Zahteval je konec hišnega pripora za premierja Halida Bahaha in drugih uradnikov. Arabske države in Varnostni svet ZN-a pa je pozval, naj zaščitijo proces v Jemnu in naj "nikakor ne legitimirajo državnega udara".

Hadi se je sicer iz hišnega pripora izmuznil s trikom, saj naj bi njegovi pomočniki stražarje zamotili s pomočjo vozila, polnega orožja, medtem pa so predsednika pretihotapili ven pri zadnjih vratih. V Adnu je nastanjen v predsedniški rezidenci v diplomatskem delu mesta.