Potniki se na vse pretege trudijo, da bi si zagotovili sedež na enem izmed letal iz Libije, prav tako pa si za vrnitev svojih državljanov prizadevajo vse svetovne države. Foto: EPA
Potniki se na vse pretege trudijo, da bi si zagotovili sedež na enem izmed letal iz Libije, prav tako pa si za vrnitev svojih državljanov prizadevajo vse svetovne države. Foto: EPA
Libija
Številni potniki so Libijo zapustili ponoči. Foto: EPA
Slovenci prispeli iz Libije

.

Jasna Pisanec iz turistične agencije Pisanec je za MMC povedala, da je 15 slovenskih turistov z vodnikom agencije ponoči prispelo na letališče v Tripolisu, zjutraj pa so se prijavili na polet, oddali prtljago in odšli v letališki mednarodni prostor. Slovenski turisti so poleteli proti Rimu, kjer so pristali nekaj pred 12. uro, okoli 14.30 pa so prispeli v Trst, od koder jih je čakala pot na domove v Sloveniji.

Potniki agencije Pisanec so v sredo pozno zvečer iz Sebe poleteli v Tripolis, kamor so prispeli malo čez polnoč. Zaradi slabih varnostnih razmer, zaradi katerih je bil njihov hotel zaprt, so prenočili na letališču.

V agenciji Pisanec so povedali še, da so skušali za skupino svojih potnikov najeti letalo Adrie Airways, vendar slovenskemu letalskemu prevozniku ni uspelo pravočasno dobiti dovoljenja za pristanek v Sebi, zato so se odločili za pot prek Tripolisa. Jasna Pisanec je povedala še, da so z njimi stopili v stik tudi drugi Slovenci, ki so v Libiji, vendar niso prevoza domov organizirali za nikogar drugega.

V Libiji je bilo 30 slovenskih turistov
V Libiji je bilo okoli 30 slovenskih turistov, ki so po državi potovali v organizaciji agencij Oskar in Pisanec. Obe skupini sta bili na izletu okoli Ubarijskih jezer, od koder so se podali v mesto Seba na obrobju puščave. Skupina 15 turistov in vodnika agencije Pisanec je v torek ponoči prispela v Tripolis, skupina agencije Oskar pa je noč preživela v Sebi.

Turisti agencije Oskar še vedno v Sebi
Enajst turistov, ki je po Libiji potovalo z agencijo Oskar, je v četrtek zvečer dočakalo letalo za polet iz Libije. Proti Evropi so potniki, ki so bili v hotelu z italijanskimi turisti, poleteli z italijanskim letalom, ki je v puščavsko oazo zaradi čakanja na dovoljenje priletelo z dnevom zamude.

Grohar je povedal še, da so slovenski turisti na varnem in da ni nikakršnih težav ter da so v agenciji neprestano v stiku z vodnikom in s slovenskim zunanjim ministrstvom.

Na letališču v Tripolisu med tisočimi še 8 Slovencev
Na mednarodnem letališču v Tripolisu je še vedno ujetih več kot 20.000 tujih državljanov, ki skušajo zapustiti državo. Med njimi je tudi osem slovenskih državljanov, uslužbencev Hidromontaže. Evropska unija je v sredo razglasila evakuacijo za vse državljane Unije, ki so v Libiji, in aktivirala mehanizem za zaščito civilistov, s katerim se okrepita sodelovanje in koordinacija med državami članicami, saj je v Libiji še vedno približno 10.000 državljanov Unije, ki se spopadajo z resnimi težavami pri odhodu iz države.

Slovenci prispeli iz Libije