Sanader je po razkritju številnih afer postal najbolj nepriljubljen hrvaški politik. Foto: BoBo
Sanader je po razkritju številnih afer postal najbolj nepriljubljen hrvaški politik. Foto: BoBo
Sanader pred sodnikom

Sanader se je danes prvič pojavil na sodišču, odkar ga je Avstrija sredi julija izročila Hrvaški.

Obtožni svet zagrebškega sodišča je za zaprtimi vrati obravnaval prvo obtožnico proti Sanaderju, s katero ga Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) obtožuje tudi vojnega dobičkarstva. Kot so pojasnili, je Sanader kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od banke Hypo prejel okoli pol milijona evrov provizije za posredovanje pri odobritvi posojila hrvaški vladi za nakup in opremljanje diplomatskih predstavništev v času vojne na Hrvaškem.

Uskok bremeni Sanaderja, da je zlorabil položaj in pooblastila od jeseni 1994 do marca 1995, ko se je v Zagrebu in v Avstriji pogajal s predstavniki banke Hypo o posojilu v vrednosti 140 milijonov takratnih avstrijskih šilingov (20 milijonov evrov). Tožilstvo zahteva, da nekdanji premier vrne provizijo.

Sanader zanikal vse obtožbe
Sanader je po izročitvi Avstrije preiskovalcem v zagrebškem priporu zanikal vse obtožbe. Nekdanjega premierja so danes prepeljali na sodišče ob močnih varnostnih ukrepih, na sodišče pa je prispel v spremstvu več vozil pravosodne policije. Fotoreporterjem ga je uspelo posneti v črnem policijskem kombiju, ki je na sodišče zapeljal skozi stranski vhod.

Preiskavo v primeru domnevne provizije banke Hypo so sprožili marca letos, potem ko je avstrijsko državno tožilstvo v Celovcu Hrvaški izročilo dokumente, na podlagi katerih je bilo mogoče sklepati, da se je Sanader dogovoril za sporno provizijo z nekdanjima direktorjema banke Hypo, Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem. Proti omenjeni dvojici poteka v Avstriji preiskava zaradi domnevnih zlorab položaja in pooblastil v koroški banki.

Mogoč tudi dogovor
V primeru banke Hypo sledi še narok, na katerem bo drugi svet sodišča določil začetek sojenja ter dokaze in priče, ki bodo del glavne obravnave. Sanader se bo moral znova izreči o obtožnici. V tej fazi, pred začetkom sojenja, je mogoč tudi dogovor s tožilstvom. Uskok je proti Sanaderju sredi septembra vložil tožbo tudi v primeru domnevnega prejetja desetih milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol.

Sabor je danes potrdil odločitev mandatno-imunitetne komisije, ki je neodvisnemu poslancu Sanaderju odvzela poslansko imuniteto v omenjenih dveh primerih. Sabor mora namreč odločati o odvzemu mandata poslancem v vsakem posameznem primeru. Proti Sanaderju potekajo še štiri preiskave zaradi sumov korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.

Sanader pred sodnikom