Grace Mugabe se je po podelitvi diplomatske imunitete že vrnila domov. Foto: Reuters
Grace Mugabe se je po podelitvi diplomatske imunitete že vrnila domov. Foto: Reuters
Gabriella Engels
Engelsova trdi, da jo je Mugabejeva z električnim kablom napadla v elitnem hotelu, v napadu pa je dobila poškodbe glave. Foto: Reuters

Južnoafriški minister za mednarodne zadeve Maite Nkoana-Mashabane je prvi dami podelil diplomatsko imuniteto, zaradi česar se je ta z možem, predsednikom Zimbabveja Robertom Mugabejem, že vrnila v zimbabvejsko prestolnico Harare, kar je po Južni Afriki sprožilo val ogorčenja.

Opozicijsko Demokratično zavezništvo bo zahtevalo parlamentarno preiskavo afere. Završalo je tudi na spletnih forumih v Južni Afriki, kjer je avgust razglašen za mesec žensk, saj želijo osvetliti problematiko nasilja in zlorab nad ženskami v državi. Policija je za vse mejne prehode in kontrole v državi razglasila "rdeči alarm", saj je želela preprečiti odhod Mugabejevi, kar jim na koncu ni uspelo.

Aktivistično-pravna skupina Afriforum je napovedala, da bo z vsemi pravnimi sredstvi nasprotovala odločitvi vlade o podelitvi imunitete. Skupina tudi zastopa Gabriello Engels, 20-letno manekenko, ki Mugabejevo obtožuje fizičnega napada. Mugabejeva naj bi Engelsovo z električnim podaljškom napadla v sobi elitnega hotela, kjer je manekenka v družbi dveh prijateljic čakala na srečanje z enim izmed odraslih sinov zakoncev Mugabe.

Engelsovi 14 šivov
Engelsova je v napadu dobila več fizičnih poškodb; udarnino na čelu so morali pokrpati z osmimi šivi, drugo udarnino na zadnjem delu glave pa s šestimi. Engelsova poudarja, da so zanje te poškodbe toliko bolj kritične, saj si s svojim videzom služi kruh.

Iz Zimbabveja glede incidenta niso podali nobene izjave. 92-letni Mugabe se je v soboto udeležil srečanja Južnoafriške skupine za razvoj, vendar njegova 52-letna žena ni bila del delegacije.

Opozicija za odhod krivi vlado
Južnoafriška opozicija krivdo za "pobeg" Mugabejevih iz države vali na ministre za policijo, mednarodne odnose in obrambo, saj naj bi storili premalo v povezavi z aretacijo prve dame. "Demokratično zavezništvo bo zahtevalo takojšnjo parlamentarno preiskavo, saj meni, da je vlada sokriva, da je Mugabejevi dovolila pobeg iz države tik pred zdajci, s čimer se je izognila kazenskemu pregonu," je dejal predstavnik stranke John Steenhuisen.

Diplomatsko krizo je še poglobila zaustavitev vseh komercialnih poletov med državama v petek in soboto zaradi nenapovedanih preverjanj delovnih dovoljenj. Južnoafriška družba South African Airways in zimbabvejska družba Air Zimbabve sta znova vzpostavili polete v nedeljo zjutraj.