Chelsea Manning ima veliko podpornikov, tudi številni zvezdniki ji pišejo v zapor. Foto: EPA
Chelsea Manning ima veliko podpornikov, tudi številni zvezdniki ji pišejo v zapor. Foto: EPA
Chelsea Manning in pred leti kot Bradley Manning. Foto: EPA
Intervju je sploh prvi, ki ga je Manningova dala za medije. Foto: Twitter Chelsea Manning

Intervju bo objavljen v majski številki Cosmopolitana.

27-letnica sicer ne sme govoriti z novinarji po telefonu ali osebno, zato so intervju opravili po elektronski pošti. Kljub vsem težavam pri komuniciranju z zunanjim svetom pa se Manningova trudi - ta teden je odprla svoj račun na Twitterju, februarja pa jo je najel britanski Guardian kot gostujočo avtorico.

Manningova s Cosmpolitanom ni govorila o izdaji dokumentov ali uredniku WikiLeaksa Julianu Assangeu, je pa reviji zaupala o svoji preobrazbi in o tem, kako je biti transseksualka v moškem vojaškem zaporu. Kot je znano, je Manningova tožila vojsko po tem, ko ji ta ni odobrila hormonske terapije za spremembo spola.

Februarja letos so končno popustili in ji omogočili dostop do hormonov, ličil in ženskega spodnjega perila, še vedno pa si ne sme puščati dolgih las. Manningova pravi, da se je ob celotnem postopku počutila kot "velika šala".

Cosmpolitan se ob tem seveda ni mogel zadržati, da je ne bi vprašal, ali gleda nadaljevanko Oranžna je nova črna, ki se odvija v ženskem zaporu, eden glavnih likov pa je temnopolta transseksualka. Chelsea je ni gledala, pravi pa, da se zdi precej malo verjetno, da bi lahko transseksualka živela v ženskem zaporu.

Leta 2010 prvič v ženskih oblačilih
Pravi pa, da je v zaporu nihče ne nadleguje. "Fantje tu so odrasli ... V zaporih po Ameriki je nekaj zelo pametnih in sofisticiranih ljudi - mislim, da jih televizija in mediji podcenjujejo," je povedala.

Zanimivo pa je, da jo je prav služenje v Iraku prignalo do tega, da se je končno razkrila. "Ko sem šla januarja 2010 na dopust, sem bila povsem sproščena v ženskih oblačilih v javnosti. Tega ne bi bila sposobna narediti, preden so me poslali na vojno območje."

Manning se je vojski pridružil leta 2007. "Absolutno me je intenzivnost vojske ujela popolnoma nepripravljeno. Bili so trenutki, ko sem bila precej hudo ponižana. Eden od vojaških inštruktorjev, ki je naredil inventar mojih osebnih predmetov, je imel pripombe glede mojega telefona, ki je bil rožnat. Nisem kaj dosti razmišljala, ko sem ga vzela s sabo, samo všeč mi je bil."

Slavni podporniki
Chelsea ima danes veliko podpornikov in prejema ogromno pisem transseksualk, ki jo imajo za pravi navdih. Za rojstni dan, ki ga je praznovala decembra, je med drugim prejela voščila od Vivienne Westwood, Michaela Stipa in še enega slavnega ameriškega žvižgača, Edwarda Snowdna.

Prijatelji in družina Manningovo obiskujejo, ne sme pa sprejeti nikogar, s komer ni imela stika, preden je postala znana.