Putin je v dokumentarnem filmu o Krimu priznal, da so priključitev črnomorskega polotoka načrtovali že pred izvedbo referenduma. Foto: Reuters
Putin je v dokumentarnem filmu o Krimu priznal, da so priključitev črnomorskega polotoka načrtovali že pred izvedbo referenduma. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Larisa Dolina
Putin je rusko himno zapel s priljubljeno pevko Lariso Dolino. Foto: Reuters

Putin je bil glavni govornik na slovesnosti v Moskvi, kjer so praznovali prvo obletnico ruske priključitve Krimskega polotoka. Shod je bil vrhunec več dni trajajočih dogodkov ob obletnici priključitve, na njem pa se je zbralo okoli 110.000 ljudi.

"Razumeli smo, da pri Krimu ni šlo samo za ozemlje, ne glede na to, kako strateško pomemben je," je z govorniškega odra dejal Putin. "Šlo je za milijone Rusov, naših rojakov, ki so potrebovali našo pomoč in podporo," je še dodal in se nato pridružil petju ruske himne.

Putin je odlok o priključitvi črnomorskega polotoka Krim Rusiji podpisal po referendumu 16. marca lani, v katerem se je več kot 97 odstotkov prebivalcev polotoka opredelilo za priključitev Rusiji. Že pred referendumom so ruski vojaki, ki niso nosili uniform, zasedli ključna mesta na polotoku, mednarodna skupnost pa referenduma ni priznala.

"Za nas, prebivalce Krima, je to praznik dolgo pričakovane vrnitve domov. Rusija je zaščitila našo zakonsko pravico do samoopredelitve, do združitve z zgodovinsko domovino. Krimska pomlad je sprožila močen duhovni in patriotski vzpon v celotni državi ter utrdila moč celotne ruske družbe," je dejal premier Krima Sergej Aksjonov.

Po besedah direktorja organizacije Amnesty International za Evropo in srednjo Azijo Johna Dalhuisna si ruske oblasti od priključitve Krima "s široko paleto taktik prizadevajo zatreti drugače misleče". Dejal je, da je poplava ugrabitev med marcem in septembrom spodbudila številne kritike, da so zapustili regijo, ter dodal: "Tisti, ki so ostali, se srečujejo z nadlegovanjem oblasti, ki so odločene utišati svoje nasprotnike."

Sporazum z Južno Osetijo
Putin je danes podpisal sporazum z Južno Osetijo, ki predstavlja integracijo varnostnih sil, vojske, gospodarstva, carine in mejnega nadzora v gruzijski separatistični pokrajini z Rusijo.

"Danes smo storili še en korak pri krepitvi prijateljstva," je dejal Putin po podpisu sporazuma z južnoosetijskim voditeljem Leonidom Tibilovom, ki je pozdravil dogovor, s katerim bodo prebivalci pokrajine lažje pridobili rusko državljanstvo. Dodal je še, da je sporazum najboljše zagotovilo za varnost Južne Osetije, Evropsko unijo in ZDA pa opomnil, naj se ne vmešavajo.

EU in ZDA so že sporočile, da ne priznavajo sporazuma. V Bruslju menijo, da ta pomeni grožnjo regionalni varnosti in stabilnosti. Ostro so se odzvale tudi gruzijske oblasti, ki se prepričane, da gre korak k priključitvi pokrajine Rusiji.

Rusija se je poleti leta 2008 zapletla v petdnevno vojno z Gruzijo zaradi uporniških pokrajin Južna Osetija in Abhazija. Moskva je obe pokrajini priznala kot neodvisni državi, lani pa je podoben sporazum kot zdaj z Južno Osetijo že podpisala z Abhazijo.