Kraja podtakov vzbuja skrb ameriškim uporabnikom kreditnih kartic. Foto: Reuters
Kraja podtakov vzbuja skrb ameriškim uporabnikom kreditnih kartic. Foto: Reuters
Največja kraja identitete v zgodovini

Albert Gonzales iz Miamija v zaporu že čaka na sojenje zaradi kraje podatkov s 40 milijonov kreditnih kartic, s čimer naj bi povzročil 400 milijonov dolarjev škode. Gre za nekdanjega obveščevalca tajne službe, ki je pomagal pri iskanju nepridipravov, hkrati pa naj bi prav te nepridiprave opozarjal na preiskave oblasti. Po besedah ameriških tožilcev je skušal Gonzales podatke prodati naprej.

Skupaj s sodelavci je Gonzales po trditvah ameriškega tožilstva lani ukradel podatke s 40 milijonov kartic iz baze podatkov trgovskih hiš, kot so T.J . Maxx, Barnes & Noble, Sports Authority in OfficeMax. Zadnji primer, za katerega je obtožen in mu grozi 20 let zapora, je kraja kartic iz trgovin 7-Eleven, Hannaford Brothers in tudi podjetja Heartland Payment Systems, ki obdeluje podatke o kreditnih karticah.

S posebno tehniko (SQL injection attack) je Gonzales uspel prebiti požarne zidove in se dokopati do podatkov. Ukradene podatke s kreditnih kartic je nato pošiljal strankam v Kaliforniji, Illinoisu ter v Latviji, Ukrajini in na Nizozemskem.

Največja kraja identitete v zgodovini