"Življenje gre naprej," je dejal policist v Kumanovu. Foto: Luka Hvalc
false
Tovarn v Kumanovu praktično ni več. Foto: Luka Hvalc

Profesionalno diplomatski je tudi policist na vstopni točki zaprtega območja. "Življenje gre naprej," izusti, ko gledava, kako med policijskimi avtomobili v občinsko stavbo vstopajo poletno napravljeni svatje. Poroka je. Makedonka in Makedonec sta se vzela. Nedaleč stran je seveda parkirano tudi slavnostno vozilo. Mercedes. Z zastavicama ob stranskih ogledalih.

V središču mesta je navadna sobota. Pozno popoldne v modernih barih poseda predvsem mladina. Sproščeni so videti. Scena kot v vsakem evropskem mestecu. Naprej po glavni ulici so različne prodajalne, cvetličarne, slaščičarne ..., ki jih večinoma vodijo Albanci. Vstopim na malico.

Nerzet je po rodu s Kosova, v središču Kumanova skupaj s sinom pečeta in prodajata burek. Odličen kos stane manj kot evro.

Od 17 tovarn ne dela praktično nobena več
"V Kumanovu je bilo 17 tovarn, danes praktično ne dela nobena več. Večinoma se ljudje ukvarjajo s trgovino in drugimi posli," razlaga Nerzet, ko ga zmoti telefonski klic prijatelja. Razveseli ga, sporočil mu je rezultat iz nemške lige. Nerzet je pravilno stavil in bo dvignil nekaj evrov.

Vseeno nadaljuje pesimistično: "Ljudje so preplašeni. Protesti ne bodo nič spremenili. Vsi so isti. Nihče tukaj ne misli na narod. V Sloveniji je Kučan mislil na vas, Janša je mislil na vas. V Makedoniji je drugače. Res mi je vseeno, kdo in kaj odloča. Mene zanima, da plačam stroške in najemnino za svoj lokal. Kdo bo mene kaj vprašal? Narod se boji, lahko se zgodi kar koli. Ljudje so kot ovce, kamor gre ena, gredo vse. Ne boste mi verjeli, ampak ne vem, kdo je predsednik države. Briga me."

Delal je tudi v Sloveniji. Prizna, da pogreša Jugoslavijo, a tisto iz Titovih časov. Izogne se odgovoru, ali bi si želel živeti pod Albanijo.

"Meni je vseeno, kdo vodi državo. Zaradi mene lahko pride tudi črnec iz Afrike. Samo, da bosta sloga in mir."

Bolj angažiran je novinar Fejzi Hajdari. Odpravlja se v Gostivar, kjer ima neki intervju, zato je pražnje oblečen. Pove, da so v mestu še nekoliko poostrili varnostne ukrepe, na barikade so položili vrečke s peskom, a najbrž gre predvsem za preventivne zaščitne ukrepe zaradi stopnjevanja napetosti pred nedeljskimi protesti.

Želijo sprememb, a ne na nacionalni ravni
Tudi on odhaja v Skopje: "Absolutno bom pred vlado. Šel bom kot občan, želim zrušiti oblast Nikole Gruevskega in Alija Ahmetija, ki je Makedonijo pripeljala v finančni in socialni kolaps. Številni Albanci si želijo sprememb, a ne na nacionalni ravni. Makedonija lahko živi tudi v različnosti. Smo majhna država, lahko lepo živimo skupaj. Dogajanje v Kumanovem po konfliktu me je presenetilo, po dolgem času Makedonci in Albanci razmišljajo podobno, to je dober signal za prihodnost."

Pred občino se dobim še z županom Zoranom Damjanovskim. Pravi, da so zadeve pod nadzorom. Prihaja iz opozicijske stranke SDSM Zorana Zaeva. Seveda računa na številčno udeležbo prebivalcev Kumanova na protestih v Skopju. Verjame, da bodo mirni.