Predsednik je poudaril, da moramo razširiti svoje vedenje o regijah Afrike. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik je poudaril, da moramo razširiti svoje vedenje o regijah Afrike. Foto: MMC RTV SLO
Teden Afrike
Po govorih je sledil kulturno-umetniški program, kjer so izvajalci posebno pozornost namenili afriškim pesmim in plesom. Foto: MMC RTV SLO
Pozdravni govor Ibrahima Nouhouma
Pozdravni govor Danila Türka

V organizaciji Društva afriški center in platforme nevladnih organizacij Sloga letos prvič poteka teden Afrike, ki je namenjen praznovanju afriške enotnosti, raznolikosti, uspeha in združevanja Afričanov v Sloveniji ter odpiranju priložnosti, da predstavijo kulturno in družbeno energijo afriških držav in se s tem oddaljijo od stereotipnih in negativnih podob afriške celine.

Teden Afrike je slavnostno odprl predsednik države, ki je povedal, da je Afrika lepa in raznolika celina, ki je bila v preteklosti prepogosto videna zgolj kot regija konfliktov, zato je nanjo treba gledati tudi kot na prostor upanja in možnosti. V Sloveniji, ki se je od svoje osamosvojitve usmerjala predvsem v Evropo, je treba več pozornosti nameniti Afriki, je dejal Türk in pri tem poudaril, da smo v preteklosti že izkazali svojo humanitarno naravo.

Predsednik je dejal, da se razvija gospodarsko sodelovanje, a kljub temu še vedno vemo premalo o afriški kulturi, tradiciji, izzivih in priložnostih, zaradi česar je po njegovih besedah teden Afrike in vsi spremljajoči dogodki izrednega pomena.

Priložnost za gradnjo mostov
Ibrahim Nouhoum, koordinator Slogine delovne skupine za Afriko in član Društva Afriški center, je dejal, da teden Afrike predstavlja odlično priložnost za gradnjo mostov med Slovenijo in Afriko. Čeprav v Sloveniji živeči Afričani niso številni, so izjemno aktivni, je poudaril in dodal, da jim prisotnost in podpora predsednika daje še dodatno vzpodbudo.

Po besedah Marjana Huča, koordinatorja Sloge, je teden Afrike namenjen spodbujanju svetovnega razumevanja in povezovanja ter premagovanja stereotipov in negativnih podob o Afriki. Slovenske nevladne organizacije so dejavne v več kot 34 afriških državah, kjer so s svojim požrtvovalnim delom pustile dober pečat in predstavile Slovenijo v dobri luči, je dejal Huč in še dodal, da bi morala Slovenija tudi v prihodnje spodbujati sodelovanje z afriško regijo, tudi z vključevanjem gospodarske diplomacije.

Program tedna Afrike

Petek, 21. 5.

14:00: Okrogla miza Afriška unija in druge regionalne organizacije, Svetovni slovenski kongres, Cankarjeva 1/IV. Organizator: Inštitut za afriške študije

17:00-22:00: Afriški večer, Etno klub Zlati zob, Zaloška 69. Začetek s kuharskimi delavnicami in serviranjem hrane, sledi pa delavnica afriških plesov in plesna skupina Shangas, ki bo izvedla koreografijo ob pesmi Break Out (Seam Paul). Večer se nadaljuje v ritmih glasbe.

Sobota, 22. 5.

11:00: Piknik v Zajčji dobravi z otroškim živžavom, s predstavitvijo afriških talentov, s predstavitvijo nekaj jezikov iz Afrike na Nomadski šoli v okviru projekta Tudi jaz.

Nedelja, 23. 5.

13:00-18:00: Nogometni turnir na nogometnem stadionu Ježica, Tesovnikova 54, Ljubljana. Organizator: Društvo Nigerijcev Slovenije.

Ponedeljek, 24. 5.

11:00: »Creativity for Empowerment« - predstavitev prostovoljnega dela v Gani, Sloga, Metelkova 6. Organizator: Zavod Voluntariat.

16:30: Okrogla miza Afrika: 50 let po osamosvojitvi, knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2.

18:30: Ogled filma Na sončni strani Alp, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2.

Torek, 25. 5.

19:00-21:00: Sklep tedna Afrike, dvorana Notranje Gorice, Podpeška cesta 380, Notranje Gorice 1357. Nastopi najboljših afriških kulturnikov v Sloveniji, spoznavanje afriških običajev, noše, hrane in še marsikaj.

Pozdravni govor Ibrahima Nouhouma
Pozdravni govor Danila Türka