Namestnik direktorja ruske agencije za letalstvo Oleg Storčevoj je dejal, da so jim nizozemski preiskovalci omejevali dostop do podatkov v času preiskave. Foto: EPA
Namestnik direktorja ruske agencije za letalstvo Oleg Storčevoj je dejal, da so jim nizozemski preiskovalci omejevali dostop do podatkov v času preiskave. Foto: EPA
false
"Verjetno je šli za potegavščino," je na vprašanje, zakaj so uporniki kmalu po strmoglavljenju MH17 sporočili, da jim je uspelo sestreliti ukrajinsko letalo, dogovoril vodja proruskih upornikov Aleksander Zaharčenko. Foto: EPA

To je po torkovem poročilu preiskovalcev, ki jih vodi Nizozemska, da je letalo sestrelil raketni sistem buk ruske izdelave, sporočila ruska zvezna agencija za letalstvo Rosaviacija.

"Seznanili smo se s poročilom in (...) Rusija se nikakor ne strinja z njegovimi ugotovitvami. So povsem netočni," je na novinarski konferenci dejal namestnik direktorja ruske agencije Oleg Storčevoj.

"Raven nelogičnosti je zunaj vseh norm," je zatrdil Storčevoj. Kot je dodal, so odgovori, ki so jih Nizozemci ponudili na njihova vprašanja, "neutemeljeni, delni in niso podkrepljeni z dejstvi". "Služili so le podkrepitvi njihove različice," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Storčevoj.

Poročilo ne določa krivca
Mednarodni preiskovalci so v torek predstavili ugotovitve preiskave o sestrelitvi letala Malaysie Airlines, ki je strmoglavilo 17. julija lani nad vzhodom Ukrajine. V preiskavi je sodelovalo tudi več drugih držav, vključno z Rusijo, Ukrajino in ZDA.

Poročilo sicer ne določa krivca za dogodek, ugotavlja pa, da je letalo sestrelila raketa iz sistema buk, ki je ruske izdelave.

Po besedah Storčevoja pa so nizozemski preiskovalci pred Rusijo do zadnjega skrivali, da so na kraju strmoglavljenja našli ostanke rakete buk. "Na žalost je bilo naše sodelovanje v tej preiskavi omejeno na podatke, ki so nam jih želeli posredovati," je dejal.

Vodja upornikov: Preiskava neustrezna
Kot povsem neustrezno je preiskavo za BBC označil tudi vodja samooklicane Ljudske republike Doneck na vzhodu Ukrajine Aleksander Zaharčenko, zanj pa so neustrezni tudi njeni zaključki.

Vodja proruskih upornikov na vzhodu države je ob tem zanikal, da bi njegove sile kdaj razpolagale s sistemi za izstrelitev raket buk. Vprašal je tudi, zakaj mednarodni preiskovalci v torek niso razkrili, komu naj bi raketa dejansko pripadala ali od kod točno je bila izstreljena.

Na vprašanje BBC-ja o tem, zakaj so uporniki kmalu po strmoglavljenju MH17 sporočili, da jim je uspelo sestreliti ukrajinsko letalo, pa je Zaharčenko odgovoril, da je šlo "verjetno za potegavščino".

Moskva ima "resne dvome"
Moskva je sicer že v torek zvečer sporočila, da ima "resne dvome" glede cilja mednarodne preiskave, katere namen je bil razjasniti okoliščine tragedije, v kateri je umrlo 298 ljudi.

Preiskava želi "iti po bližnjicah in določiti krivca", je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je tudi ocenil, da je bil pristop preiskovalcev "očitno tendenciozen in pristranski", poroča AFP.