Moskva je na polotok Krim namestila sistem zračne obrambe S-400, ki naj bi služil tudi za obrambo ruskega oporišča v Siriji. Foto: EPA
Moskva je na polotok Krim namestila sistem zračne obrambe S-400, ki naj bi služil tudi za obrambo ruskega oporišča v Siriji. Foto: EPA
Krim
Rusija si je Krim pripojila leta 2014 po sicer nepriznanem referendumu, na katerem je velika večina prebivalcev glasovala za odcepitev od Ukrajine. Foto: EPA

Kot poroča BBC, je bila namestitev sistema S-400 na Krimu predvidena že pred zadnjimi napetostmi med državama, ruski mediji so o tem namreč poročali že prejšnji mesec. Ruska tiskovna agencija Interfax poroča, da imajo rakete omenjenega sistema domet 400 kilometrov, balistične rakete pa lahko prestreže na razdalji 60 kilometrov. Rakete sistema S-400 sicer letijo s hitrostjo do 4,8 kilometra na sekundo.

S-400 naj bi med drugim varoval tudi rusko zračno oporišče Hmeimim v Siriji, sporočajo iz ruskega južnega vojaškega okrožja, ki vključuje tudi Krim. Novembra lani je Rusija namestila sistem S-400 tudi v Hmeimimu, potem ko je Turčija sestrelila rusko vojaško letalo Su-24.

Rusko obrambno ministrstvo je ob tem napovedalo vojaške vaje na Krimu in pokrajini Volgograd med 16. in 19. avgustom, v okviru katerih bodo simulirali napad z orožjem za množično uničevanje. Na vajah bodo tako sodelovale enote radiološke, biološke in kemične obrambe. Ločeno od tega bo ruska vojska letos v južno vojaško okrožje poslala dodatnih 40 letal, je po poročanju BBC-ja še sporočilo obrambno ministrstvo.

Vzajemne obtožbe
Zadnje napetosti med Ukrajino in Rusijo so se pojavile po tem, ko je Moskva sporočila, da je preprečila poskus ukrajinske sabotaže na Krimu. Ob tem je Rusija sporočila, da sta med preprečevanjem napada umrla ruska vojak in pripadnik obveščevalne službe FSB.

Kijev je obtožbe zanikal in dvignil stopnjo pripravljenosti svojih enot na de facto meji s Krimom in na frontni črti, ki loči vladne sile od uporniških, ki uživajo podporo Rusije, na vzhodu države. V petek je bilo po poročanju BBC-ja lahko videti kolono ukrajinskih tankov na poti proti Krimu.

Medtem je Ukrajina Rusijo obtožila, da je na meji med Krimom in Ukrajino namestila okoli 40.000 vojakov, kar je Moskva zanikala.