Patriarh je prepričan, da so napadi na Cerkev usmerjeni v spodkopavanje vere med Rusi. Foto: EPA
Patriarh je prepričan, da so napadi na Cerkev usmerjeni v spodkopavanje vere med Rusi. Foto: EPA

Čeprav ni posebej z imenom omenil ruske pankovske skupine Pussy Riot, pa je patriarh Kiril očitno meril v uporniške glasbenice in njihove podpornike. Tri članice skupine so bile prejšnji mesec obsojene na dve leti zapora zaradi provokativnega nastopa v moskovski katedrali, kjer so februarja izvedle "pankmolitev", v kateri so kritizirale Vladimirja Putina in Pravoslavno cerkev, ki ga nekritično podpira.

Poglavar ruske cerkve je za kritiko nasprotnikov izkoristil nedeljsko mašo in še intervju za državno televizijo.

"Menim, da so tisti, ki so sprožili to provokacijo, videli, da pred njimi ne stoji brezizrazna in molčeča množica, ampak ljudje, ki so sposobni zaščititi, kar je svetega," je dejal za televizijo Rossiya, medtem ko je pred tem nagovoril množico vernikov, ki se je udeležila maše ob 200. obletnici bitke pri Borodinu, kjer je Rusija uspela spremeniti potek vojne proti Napoleonu in ga pozneje porazila.

Po besedah patriarha je boj proti Napoleonu lekcija za današnjo Rusijo, ki jo po njegovem mnenju ogrožajo "bogokletstvo in žalitve".

Rusko sodišče je avgusta odločilo, da so tri članice uporniške skupine krive huliganstva, v katero jih je po mnenju sodnice vodilo versko sovraštvo. Same zanikajo obtožbe in zatrjujejo, da je šlo za protest proti Putinu in proti Pravoslavni cerkvi, ki ga podpira.

Putin kot "božji čudež"
Pred februarskim nastopom je Kiril vladavino Putina primerjal z "božjim čudežem". Putin je bil takrat še premier in sredi kampanje za predsedniške volitve, na katerih je nato maja zmagal in se znova vrnil v Kremelj.

Večina Rusov se ne strinja s provokacijo mladih glasbenic in jo imajo za žaljivo, a kritiki Ruske pravoslavne cerkve opozarjajo, da je ta šla zdaj predaleč z nenehnimi pozivi po obrambi svetih krajev.

Od obsodbe 17. avgusta so nekateri privrženci skupine v Rusiji in sosednji Ukrajini požagali nekaj lesenih križev v podporo zaprtim glasbenicam, vendar so te obsodile vandalizem in sporočile, da s temi dejanji nimajo nič.