Med protestniki je bil tudi znani pevec Ricky Martin. Foto: Reuters
Med protestniki je bil tudi znani pevec Ricky Martin. Foto: Reuters

Protesti proti guvernerju potekajo že deset dni, udeležujejo pa se jih tudi Portoričani, ki živijo v ZDA. V ponedeljek je več deset tisoč ljudi zavzelo glavno avtocesto pri prestolnici San Juan, osrednji časopis El Nuevo Dia pa je izšel z naslovnico: "Guverner, čas je, da poslušaš ljudi. Moraš odstopiti."

Po napovedih bi se lahko protestov udeležilo več sto tisoč ljudi. Toliko jih je nazadnje šlo na ulice pred 15 leti, ko so zahtevali konec bombardiranja portoriškega otoka Vieques, ki ga je ameriška mornarica dolga leta uporabljala kot tarčo za topniške vaje.

Na guvernerja Rosselloja s sodelavci in zavezniki letijo kritike, ker žali volivce, ženske, homoseksualce in tudi žrtve orkana Maria, ki je septembra 2017 povzročil za sto milijard dolarjev škode, obnova pa caplja na mestu. Portoriko je še vedno sredi prestrukturiranja 70 milijard dolarjev dolga, kar nadzira zvezna vlada v Washingtonu.

Rossello je v nedeljo na Facebooku objavil videoposnetek, v katerem se opravičuje za napake in zagotavlja, da sliši ljudi, vendar ne bo odstopil s položaja, hkrati pa se ne bo potegoval za drugi mandat.

Objava skoraj 900 strani prepisa njegovih žalitev je bila le povod za množične proteste, saj so glavni vzroki zanje korupcija, nesposobnost, velik dolg, slabotno gospodarstvo in počasna obnova po orkanu Maria.

Glavni vir dohodka za od ZDA odvisno ozemlje je turizem, a ta stagnira, saj zaradi nemirov obisk odpovedujejo številne turistične ladje za križarjenja.

Množice protestnikov so se zgrnile na ulice Portorika. Foto: Reuters
Množice protestnikov so se zgrnile na ulice Portorika. Foto: Reuters