Donald Trump je vpleten v več postopkov na sodišču. Foto: Reuters
Donald Trump je vpleten v več postopkov na sodišču. Foto: Reuters

Če bi vrhovni sodniki Trumpu pritrdili, bi to usodno vplivalo na kazenske procese proti njemu, zlasti na tistega, v katerem mu bodo sodili zaradi poskusa spreminjanja volilnega izida in spodbujanja kapitolske vstaje na začetku leta 2021. A četrtkova razprava je nakazala nenaklonjenost večine vrhovnih sodnikov absolutni imuniteti ameriškega predsednika.

Veliko je bilo govora o Richardu Nixonu, ki pa je zaradi afere Watergate pravočasno odstopil. Tako je Donald Trump prvi nekdanji predsednik v ameriški zgodovini, ki je kazensko ovaden – in to kar štirikrat. Vrhovno sodišče je tako v četrtek tehtalo argumente v korist in proti zahtevi Donalda Trumpa po absolutni predsedniški imuniteti.

Protestnik pred vrhovnim sodiščem. Foto: Reuters
Protestnik pred vrhovnim sodiščem. Foto: Reuters

Mark Sherman iz agencije AP je dejal: "Videti je, kot da je sodišče zavrnilo Trumpovo zahtevo po absolutni predsedniški imuniteti. Obenem pa ne kaže, da bi sprejelo stališče pravosodnega ministrstva do hitrega procesa na podlagi preprostega strinjanja vrhovnega z odločitvami sodišč na nižji stopnji, ki zanikajo obstoj imunitete v danem primeru. Namesto tega je videti, da vrhovno sodišče išče rešitev, ki bi omogočala opredeljevanje nekaterih sodnikov, da so aktualni in nekdanji predsedniki včasih odporni proti kazenskemu pregonu."

Vrhovna sodnica Sonia Sotomayor pa je dejala: "Kvalificirana imuniteta zahteva, da mora biti dejanje v okviru delovanja razumne osebe. In težko si predstavljam, da so ponarejanje dokumenta, vlaganje lažnih dokumentov, naročanje umora tekmeca, sprejemanje podkupnine in nešteto število drugih zakonov, ki jih je mogoče prekršiti za osebno korist ... Da je vse to v krogu ravnanja razumnega človeka."

Predvsem pa imuniteta velja za uradne odločitve in dejanja predsednika, ne njegove zasebne pobude, je izpostavila vrhovna sodnica Amy Coney Barrett: "Vlagatelj zahteve se je obrnil na zasebnega odvetnika, ki je bil pripravljen zavestno širiti laži o volilni goljufiji, ki so spodbudile poskus spreminjanja izida volitev. Zasebna pobuda?"

Vrhovni sodniki imajo za objavo svoje presoje čas do julija, ko se v ZDA začenjajo sodne počitnice. Ampak v volilnem letu, kjer je obtoženec tudi predsedniški kandidat, bo to zelo pozno. Proces o vlogi Trumpa v kapitolski vstaji bi se v Washingtonu moral začeti že 4. marca, a ga odlagajo do presoje vrhovnega sodišča.

Vrhovno sodišče o imuniteti za Trumpa