Trump je pred volitvami napovedoval popolno prepoved vstopa v ZDA za muslimane. Foto: Reuters
Trump je pred volitvami napovedoval popolno prepoved vstopa v ZDA za muslimane. Foto: Reuters
Vrhovno sodišče ZDA
V vrhovnem sodišču imajo večino konservativni sodniki. Foto: Reuters
Letališče
Trumpov ukaz o prepovedi vstopa v ZDA za državljane nekaterih pretežno muslimanskih držav je februarja lani povzročil ogromno zmedo po svetovnih letališčih. Ameriške oblasti so tudi zapirale potnike iz držav s seznama prepovedi, ki so o tem izvedeli šele po pristanku v ZDA. Foto: EPA

Nižja sodišča so po poročanju BBC-ja prepoved označila za neustavno in jo začasno zaustavila, najvišje sodišče v ZDA pa je te odločitve zavrnilo s petimi glasovi proti štirim. Vrhovno sodišče je tako zavrnilo argument nasprotnikov prepovedi, da gre za neustavno diskriminacijo na osnovi vere.

Prepoved vstopa v ZDA se sicer nanaša na večino državljanov Irana, Libije, Somalije, Sirije in Jemna, dodani pa sta bili še Severna Koreja in Venezuela, pri čemer prepoved za državljane zadnjih dveh držav ni bila sodno izpodbijana. Sprva se je prepoved nanašala tudi na državljane Iraka in Čada, a sta bili državi naknadno umaknjeni s seznama.

Vodja sodišča John Roberts je dejal, da je imela prepoved "legitimna namena: preprečiti vstop državljanom, ki se jih ne da ustrezno preveriti, in napeljati druge države, da izboljšajo svoje delovanje". Roberts je dodal, da "besedilo ne omenja religije".

Sodnica Sonia Sotomayor pa je v nasprotnem mnenju zagovarjala, da sodišče ni zavarovalo verskih svoboščin, ki jih zagotavlja prvi člen ameriške ustave. "Razumen opazovalec bi sklepal, da je prepoved motiviralo nasprotovanje muslimanom," je še dejala sodnica Sotomayor. Konservativne kolege je obtožila, da so zanemarili dejstva, potvorili precedens in si zatisnili oči pred bolečino in trpljenjem, ki ga je ukaz povzročil družinam in posameznikom, med katerimi so številni tudi državljani ZDA.

Trump navdušen
Kmalu po razglasitvi odločitve sodišča je Trump na Twitterju zapisal: "VRHOVNO SODIŠČE JE POTRDILO TRUMPOVO PREPOVED POTOVANJ. Vau!" Odločitev je označil za globoko potrditev pravilnosti njegove volje po mesecih "histeričnih komentarjev medijev in demokratskih politikov, ki nočejo storiti, kar je treba, za zavarovanje meje in države".

Iz Bele hiše pa so odločitev sodišča označili za "velikansko zmago za ameriško ljudstvo in ustavo". "V času svetovnega terorizma in skrajnih gibanj, ki so odločeni škodovati nedolžnim civilistom, moramo ustrezno preveriti tiste, ki prihajajo v našo državo," so še dodali.

Trump je že napovedal še več podobnih ukrepov z zagotovilom, da bo branil suverenost in varnost ZDA ter se bo boril za sistem priseljevanja, ki naj bi služil nacionalnim interesom ZDA in njenim državljanom.

Trump je v letu 2017 izdal tri izvršne ukaze o prepovedi potovanj za muslimane, ki so po vrsti padali na sodiščih nižjih stopenj. Odločitev sodišča za predsednika pomeni, da ima zdaj proste roke za podobne nove ostre ukrepe proti priseljevanju v ZDA. Sodni izzivi se bodo potem nadaljevali, vendar predsednik lahko računa na peterico naklonjenih sodnikov vrhovnega sodišča.

Isti sodniki so pred dnevi potrdili pravico republikancev v Teksasu, da priredijo kongresna volilna okrožja na škodo manjšin, ki večinoma volijo demokrate.

Vrhovno sodišče ZDA potrdilo Trumpovo prepoved
Vrhovno sodišče ZDA potrdilo Trumpovo prepoved