Saleh je v Savdski Arabiji okreval po poskusu atentata, v Riadu pa je tudi podpisal dogovor o prenosu oblasti. Foto: Reuters
Saleh je v Savdski Arabiji okreval po poskusu atentata, v Riadu pa je tudi podpisal dogovor o prenosu oblasti. Foto: Reuters

Saleh je v četrtem poskusu tako le podpisal dogovor, ki so ga pomagale doseči zalivske države, potem ko si je predtem trikrat v zadnjem trenutku premislil in tako še prilil olja na ogenj že tako eksplozivnim razmeram v Jemnu, ki se je znašel na robu državljanske vojne.

Savdska televizija je neposredno prenašala podpis dogovora, na katerega so se za Salehom ob navzočnosti savdskega kralja Abdulaha Ben Abdela Aziza in prestolonaslednika Najefa podpisali predstavniki opozicije.

Jemen na robu anarhije
Medtem ko je v Riadu potekalo podpisovanje, so se v jemenskem glavnem mestu Sana vladne enote zapletle v prerivanje z bojevniki, zvestimi močnemu opozicijskemu plemenskemu voditelju. O spopadih so poročali tudi iz mesta Taiz na jugu države.

V skladu z dogovorom, ki ga je oblikoval šestčlanski svet za sodelovanje arabskih držav v Zalivu, bo Saleh po 33 letih oblast predal svojemu namestniku Abdu Rabu Mansurju Hadiju, ki bo z opozicijo oblikoval novo vlado in v treh mesecih sklical predčasne predsedniške volitve. V zameno bo Saleh dobil kazensko imuniteto zase in svoje bližnje.

Meseci protestov proti Salehovemu režimu so obnovili konflikt z jemenskimi islamisti in separatisti, kar je državo, ki jo imajo ZDA za prvo v bojni liniji proti teroristični mreži Al Kaida, pahnilo na rob anarhije.

Na zdravljenje v New York
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je povedal, da mu je Saleh v telefonskem pogovoru dejal, da bo takoj po podpisu dogovora odpotoval v New York na zdravljenje.

Če bo Saleh odstopil s položaja, bo četrti voditelj kakšne arabske države, ki bo prisiljen k odstopu od začetka arabske pomladi v začetka leta. Do zdaj so odstopili že voditelji Tunizije, Egipta in Libije. Bo pa prvi, ki bo odstopil na podlagi dogovora.