Pukanić velja za enega najspornejših hrvaških novinarjev. Povezovali so ga celo s hrvaškim podzemljem, a dokazov o tem ni bilo. Foto: Nacional
Pukanić velja za enega najspornejših hrvaških novinarjev. Povezovali so ga celo s hrvaškim podzemljem, a dokazov o tem ni bilo. Foto: Nacional
Spletna stran Nacionala je bila v urah po tragičnem dogodku nedostopna. Zatem sta bila na njej le portreta obeh žrtev. Foto: MMC RTV SLO

Kriminalno podzemlje je pravno državo postavilo pred izziv, ki mu do zdaj nismo bili priča. Vsak hrvaški državljan se danes zvečer upravičeno sprašuje: Kdo bo naslednji?

Hrvaški predsednik Stipe Mesić.
Ivo Sanader
Sanader je o napadu dejal, da to ni več mafija, ampak terorizem. Foto: EPA

Ne bomo dovolili, da Hrvaška postane Bejrut.

Hrvaški premier Ivo Sanader.
Bombni napad v središču Zagreba

Hrvaški mediji poročajo, da je eksplozija odjeknila na dvorišču redakcije Nacionala, v napadu pa je poleg Pukanića umrl še vodja trženja pri hrvaškem tedniku Ivica Franić. V napadu sta bila ranjena tudi dva zaposlena na Nacionalu.

Bomba je bila podtaknjena pod Pukanićev avtomobil, ki je po eksploziji zagorel. Eksplozija je bila tako silovita, da so na okoliških poslopjih popokala stekla. Prodajalka v bližnji trgovini je za hrvaške medije povedala, da je po eksploziji videla moškega, starega od 30 do 35 let, ki je tekel čez cesto, ne da bi se oziral na levo ali desno.

ŽIVLJENJE IN DELO
Pukanić je bil rojen leta 1961 in je pot v medijih začel s fotografiranjem za tednik Start, leta 1991 pa je kot novinar začel delati pri tedniku Globus. Po odhodu z Globusa je ustanovil tednik Nacional in pozneje postal njegov večinski lastnik.

Leta 1999 je bil razglašen za novinarja leta, leto dni pozneje pa mu je hrvaško novinarsko društvo podelilo nagrado za raziskovalno novinarstvo. Leta 2003 je dobil tudi nagrado za intervju s haaškim ubežnikom Antejem Gotovino.

Junija letos so ga soglasno izključili iz hrvaškega novinarskega društva, potem ko je javno objavil zdravstveno kartoteko in podatke o bolezni svoje prisilno hospitalizirane soproge Mirjane, s čimer je kršil več zakonov in novinarski etični kodeks.

Pukanić je bil tarča strelskega napada aprila letos in po mnenju hrvaške policije je šlo za poskus umora, čeprav so se pojavljali namigi, da je bil poskus atentata uprizorjen, kar pa je sam odločno zavrnil. Po napadu je dobil policijsko zaščito, ki pa je bila na njegovo željo ukinjena pred dvema mesecema.

Obračun z nasiljem na ulicah
Hrvaška vlada je napad ostro obsodila in premier Ivo Sanader je na izredni novinarski konferenci napovedal, da bodo še odločneje obračunali z organiziranim kriminalom in nasiljem na hrvaških ulicah. Ob tem dejal, da ne bodo dopustili, da bi Hrvaška postala Bejrut.

"To ni več samo boj proti organiziranemu kriminalu. To je nekaj, čemur se bomo uprli vsi na Hrvaškem," je dejal Sanader in zatrdil, da se s primerom ukvarjajo najboljši strokovnjaki, po njegovih zagotovilih pa bo zdaj vlada še pospešila pripravo protimafijskih zakonov. Sanader je zavrnil možnost, da bi vlada razglasila izredne razmere.

Mesić: V Zagreb prišel terorizem
V odzivu na napad je hrvaški predsednik Stipe Mesić dejal, da je na ulice glavnega hrvaškega mesta prišel terorizem. "Kriminalno podzemlje je pravno državo postavilo pred izziv, ki mu do zdaj nismo bili priča. Vsak hrvaški državljan se danes zvečer upravičeno sprašuje: Kdo bo naslednji?", je v izjavi za javnost zapisal Mesić, ki je za petek dopoldne že sklical sejo sveta za nacionalno varnost.

"To se ne dogaja že od vojne"
Predsednik hrvaškega društva novinarjev Zdenko Duka je najostreje obsodil umor Pukanića in pri tem poudaril, da je to prvi umor kakšnega hrvaškega novinarja po vojni v 90. letih.

"To je grozno in priča o tem, da je kriminal v polnem zagonu. Zdaj so se začeli tudi prvi umori novinarjev. To morajo vsi maksimalno obsoditi. Preiskovalni organi in sodstvo morajo narediti vse, da se to kaznuje. To se že od vojne ne dogaja, da na tak način umirajo novinarji, " je za HTV dejal Duka.

Nasilju ni videti konca
Zagreb v zadnjem času pretresajo številni napadi na znane osebnosti, med zadnjimi odmevnimi je bil umor mlade pravnice Ivane Hodak, pri čemer je skrb vzbujajoče, da so se napadi zgodili v središču mesta in sredi belega dne, policija pa se je do zdaj izkazala za neuspešno v lovu na storilce.

Zaradi tega je Sanader pred dvema tednoma zamenjal notranjega in pravosodnega ministra in načelnika hrvaške policije, ob tem pa napovedal odločen boj proti organiziranemu kriminalu, ki naj bi stal v ozadju napadov.

Pukanića je pred nekaj meseci dodobra izprašal Aleksandar Stanković, voditelj tudi v Sloveniji dobro znane oddaje hrvaške nacionalne televizije V nedeljo ob dveh.

G. V.

Kriminalno podzemlje je pravno državo postavilo pred izziv, ki mu do zdaj nismo bili priča. Vsak hrvaški državljan se danes zvečer upravičeno sprašuje: Kdo bo naslednji?

Hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Ne bomo dovolili, da Hrvaška postane Bejrut.

Hrvaški premier Ivo Sanader.
Bombni napad v središču Zagreba