Ženskam v Savdski Arabiji zakonodaja zapoveduje nošnjo abaje, tradicionalne črnega pokrivala čez vse telo, ki ga nosijo skupaj z nikabom, naglavno ruto z režo za oči. Foto: Reuters
Ženskam v Savdski Arabiji zakonodaja zapoveduje nošnjo abaje, tradicionalne črnega pokrivala čez vse telo, ki ga nosijo skupaj z nikabom, naglavno ruto z režo za oči. Foto: Reuters
Riad
Septembra lani je kraljevina napovedala, da bo ukinila prepoved vožnje za ženske. Foto: Reuters

"Več kot 90 odstotkov pobožnih muslimanskih žensk v muslimanskem svetu ne nosi abaje, zato ljudi ne bi smeli siliti v to," je v eni izmed televizijskih oddaj dejal šejk Abdulah Al Mutlak, član Sveta visokih učenikov, najvišjega verskega organa v Savdski Arabiji, ki kralju svetuje o verskih zadevah. Člani sveta so tako rekoč edini kleriki v državi, ki so pooblaščeni za izrekanje fatve oz. verskega ukaza, poroča Guardian.

Gre za prvi javni poziv k omilitvi prepovedi za ženske iz vrst verskih voditeljev v Savdski Arabiji. Državna zakonodaja, ki sledi strogi obliki sunitskega islama, znanega kot vahabizem, ženskam odreja najstrožje prepovede na svetu. Med drugim jim zapoveduje nošnjo abaje v javnosti. Ženske jo nosijo skupaj z nikabom, naglavno ruto z režo za oči.

Verska policija je leta 2016 aretirala žensko, ki je na eni glavnih ulic prestolnice Riad snela svojo abajo. V zadnjih letih so po poročanju BBC-ja ženske namesto tradicionalne črne začele nositi barvaste abaje. Tudi bolj odprte abaje, oblečeno prek dolgega krila ali kavbojk, postajajo običajne v liberalnejših delih države.

Nedavne izjave klerika so še en majhen korak k liberalizaciji države, ki jo je z reformami v sklopu t. i. vizije 2030, s katero se država pripravlja na prehod v obdobje zmanjšanega črpanja nafte, začel savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Kraljestvo je septembra lani napovedalo konec prepovedi vožnje za ženske, istega meseca so se ženske prvič v zgodovini lahko udeležile praznovanja dneva države, januarja pa so si lahko prvič s stadiona ogledale nogometno tekmo. Decembra so v državi priredili prvi koncert ženske pevke. Savdska Arabija namerava ukiniti tudi trideset let trajajočo prepoved komercialnega kina, prve kinodvorane naj bi se po poročanju BBC-ja odprle marca letos.

Nujno dovoljenje moškega zastopnika
Vseeno se lahko Savdijke v javnosti še naprej pojavijo le v družbi moškega spremljevalca, običajno bližnjega sorodnika, ki ima pravico, da govori v njihovem imenu. Moški član družine mora ženski prav tako dovoliti poroko, študij, odprtje bančnega računa, prošnjo za izdajo potnega lista, potovanje, odhod iz zapora in še več drugih dejavnosti, povezanih z javnim življenjem. Svetovni gospodarski forum (WEF) je v svojem poročilu o enakopravnosti spolov leta 2017 Savdsko Arabijo na lestvici 144 držav uvrstil na 138. mesto, pred Mali, Iran, Čad, Sirijo, Pakistan in Jemen.