Prebivalci Ferskih otokov in Danska se sklicujejo, da gre za večstoletno tradicijo. Fotografija je iz leta 2012. Foto: Reuters
Prebivalci Ferskih otokov in Danska se sklicujejo, da gre za večstoletno tradicijo. Fotografija je iz leta 2012. Foto: Reuters
false
Pokolu kitov vsako leto prisostvuje tudi ogromno otrok. Foto: Reuters

Na letošnjem grindadrápu je svoj konec doživelo okoli 250 kitov pilotov, poroča rt.com. Lovci na ladjah kite usmerijo na obalo, kjer jih pričakajo domačini, ki jih privežejo in razkosajo, barva morja pa postane zaradi pokola rdeča. Vsakoletni dogodek nasprotniki kitolova označujejo za barbarskega, zagovorniki pa ga opravičujejo s tradicijo. Grindadráp namreč poteka že stoletja.

T. i. lov se sicer izvaja na dveh plažah na Ferskih otokih z imeni Bøur in Tórshavn. Zadnje posnetke je priskrbela neprofitna organizacija za zaščito morskega življenja Sea Shepherd. Pet njenih pripadnikov je bilo aretiranih, saj so poskušali prekiniti krvavi dogodek.

Kitolov prepovedan, pokol pa se izvaja
Aktivisti Sea Shepherda so sporočili, da je pokol kitov potekal ob odobravanju in zaščiti danske mornarice. Ferski otoki so sicer avtonomni, a spadajo od leta 1814 pod Kraljevino Dansko. Na Danskem in v EU-ju je kitolov sicer prepovedan, a Danska tradicionalni pokol kitov na Ferskih otokih ščiti in ga pomaga izvajati.

V Sea Shepherdu pravijo, da je nerazumljivo, da Danska, ki je zavezana spoštovati prepoved kitolova, to dejanje opravičuje in v njem sodeluje. Na družbenem omrežju Twitter so se zaradi pokola razširili pozivi k bojkotu danskih proizvodov.

Meso kitov je bilo nekoč pomemben vir hrane za prebivalce Ferskih otokov, a že leta 1977 so raziskave pokazale povečano kontaminacijo mesa, jeter in drugih delov kitov. Meso naj bi bilo zato škodljivo za razvoj živčnega sistema zarodkov, mast pa slabo vpliva na imunski sistem otrok. Kdor redno uživa meso kita pilota, naj bi bil še v večji nevarnosti, da bo dobil Parkinsonovo bolezen, še poroča rt.com. Meso kita pilota naj tako za ljudi več ne bi bilo primerno.