Severna Koreja pogosto grozi z napadi pred skupnimi vojaškimi vajami Južne Koreje in ZDA. Foto: Reuters
Severna Koreja pogosto grozi z napadi pred skupnimi vojaškimi vajami Južne Koreje in ZDA. Foto: Reuters

Pjongjang trdi, da so skupne vojaške vaje njene južne sosede in ZDA, ki naj bi se začele v ponedeljek, priprave za invazijo in pogosto izdaja takšna opozorila. Na vajah naj bi sodelovalo okoli 12.800 ameriških in 200.000 južnokorejskih vojakov in rezervistov.

Južnokorejski aktivisti z baloni spuščajo letake v Severno Korejo o demokratičnih protestih v Egiptu, trdijo severnokorejski predstavniki. Del psihološke kampanje naj bi bilo tudi pošiljanje hrane, zdravil in radijskih sprejemnikov prebivalcem Severne Koreje, da bi jih spodbudili k razmišljanju o spremembah.

Pjongjang napovedal, da se bo "branil"
"Južna Koreja pelje Korejski polotok po poti vsesplošne konfrontacije, ko stopnjuje protirepubliške, psihološke zarote. Če se bo takšno delovanje kljub našim nenehnim opozorilom nadaljevalo, uradno potrjujemo, da bo naša vojska v skladu s pravico do samoobrambe streljala na območje, od koder prihajajo protirepubliške, psihološke zarote, vključno z Imjingakom," je poročala državna severnokorejska agencija KCNA. Imjingak je območje v Južni Koreji blizu močno zastraženega demilitariziranega obmejnega območja med obema državama, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj se korejska vojna med letoma 1950 in 1953 ni končala z mirovno pogodbo, temveč premirjem.

Oster odziv na "izzivanje"
"Naša vojska in ljudstvo bosta sprejela ostre vojaške ukrepe proti ameriškim imperialistom in skupini izdajalcev, ker nas izzivajo z agresivno vojaško akcijo," je še sporočila severnokorejska vojska prek KCNA-ja. Južno Korejo in ZDA je obtožila, da nameravata sprožiti "omejeno vojno" in z oblasti vreči komunistično vlado v Pjongjangu.

Napetosti med obema državama so vrhunec zadnjih let dosegle lanskega marca z napadom na južnokorejsko ladjo, v katerem je umrlo 46 mornarjev in naj bi bil delo Severne Koreje, novembra pa je Severna Koreja bombardirala otok blizu sporne meje in ubila štiri ljudi. Državi sta od takrat, da bi pomirili napetosti, vzpostavili dialog. Prvi poskus pogajanj je propadel v začetku februarja.