Pogovori v Pekingu so prvi pozitiven korak k jedrskim pogajanjem. Foto: EPA
Pogovori v Pekingu so prvi pozitiven korak k jedrskim pogajanjem. Foto: EPA

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v Peking poslal visokega odposlanca Čo Rjong Haea, ki je po pogovorih s predstavniki kitajskih oblasti, med njimi predsednikom države Ši Džinpingom, izrazil pripravljenost Pjongjanga na skupne napore z vsemi vpletenimi stranmi, tudi posveti, kot so šeststranska pogajanja, da bi rešili odprta vprašanja.

S pozitivnimi dejanji želi Pjongjang zagotoviti mir in stabilnost na Korejskem polotoku. "S tem namenom je Severna Koreja pripravljena sprejeti pozitivna dejanja," je dejal Čo.

Severnokorejskemu sogovorniku je kitajski predsednik položil na srce, da je jedrska razorožitev na Korejskem polotoku neizogibna in želja vseh ljudi, zato bi morali težave reševati z dialogom.

Kitajska je edina zaveznica osamljenega severnokorejskega režima in je že večkrat pozvala Pjongjang k vrnitvi k šeststranskim pogajanjem, ki so propadli leta 2008, potem ko je Severna Koreja zapustila pogajalsko mizo. V teh pogajanjih poleg obeh Korej in Kitajske sodelujejo še ZDA, Rusija ter Japonska.

Pritisk Kitajske na obubožano sosedo se je stopnjeval v zadnjem času, potem ko je Varnostni svet ZN-a proti Pjongjangu uvedel nove sankcije zaradi februarskega jedrskega poskusa, ki je bil tretji po vrsti.

Pogovor severnokorejskega odposlanca s kitajskimi sogovorniki je bil prvi pogovor na visoki ravni med Pekingom in Pjongjangom po prenosu oblasti v Severni Koreji konec leta 2011.