Severnokorejska agencija KCNA je 13. decembra objavila fotografijo rakete dolgega dosega Unha-3, ki je po njihovih trditvah uspešno izstrelila satelit v orbito. Foto: EPA
Severnokorejska agencija KCNA je 13. decembra objavila fotografijo rakete dolgega dosega Unha-3, ki je po njihovih trditvah uspešno izstrelila satelit v orbito. Foto: EPA

Severna Koreja je 12. decembra kljub vsem opozorilom mednarodne skupnosti z večstopenjsko raketo v vesolje izstrelila majhen satelit. Južnokorejska vojska je pozneje iz morja potegnila ostanke nosilne rakete.

Analiza razbitin in simulacija izstrelitve sta pokazali, da bi lahko "tovrstna raketa z od 500 do 600 kilogrami razstreliva poletela tudi do 10.000 kilometrov daleč", je novinarjem povedal strokovnjak z južnokorejskega obrambnega ministrstva in dodal, da je "to več kot dovolj, da doseže zahod ZDA".
Mednarodna skupnost obsodila izstrelitev
V Pjongjangu zatrjujejo, da je bil namen izstrelitve utiriti satelit v orbito okoli Zemlje, kar jim je tudi uspelo, mednarodna skupnost z ZDA na čelu pa je ogorčena, češ da je šlo za preizkus rakete dolgega dosega.

Južnokorejci razsvetlili božični stolp
Medtem pa so Južnokorejci na meji s komunistično Severno Korejo pred božičem prvič po dveh letih ponovno osvetlili stolp v obliki božičnega drevesa. Južnokorejsko ministrstvo je sporočilo, da je krščanskim skupinam dovolilo, da v soboto razsvetlijo masivni jekleni stolp, ki bo osvetljen vse do 2. januarja.

Pjongjang ta stolp sicer dojema kot nesprejemljivo propagando sosednje države, a letos se nanj še ni odzval. Lani stolpa niso prižgali, potem ko so južnokorejske oblasti prosile kristjane, naj tega ne storijo, da se ne bi okrepile napetosti s severno sosedo po smrti prejšnjega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila.