Ši Džinping s svojo ženo ob pristanku v Hongkong, kjer je ponovil obljubo, da se Kitajska ne bo vmešavala v avtonomnost Hongkonga. Foto: Reuters
Ši Džinping s svojo ženo ob pristanku v Hongkong, kjer je ponovil obljubo, da se Kitajska ne bo vmešavala v avtonomnost Hongkonga. Foto: Reuters
Policija v Hongkongu
Varnost v Hongkongu je izjemno poostrena. Foto: Reuters
Protestniki v Hongkongu
Vsakoletni prodemokratični protesti so sicer napovedani za dan po predsednikovem odhodu, a je policija v sredo ponoči že izvedla prve aretacije. Foto: Reuters

Predsednik Ši Džinping, za katerega je to šele prvi obisk Hongkonga od prevzema oblasti leta 2013, je na obisku dejal, da si bo Kitajska prizadevala za dolgoročno avtonomijo Hongkonga, vendar so ga v mestu pričakali tudi protestniki, jezni zaradi kitajskega vmešavanja v hongkonško delovanje.

Predsednik je skupaj s soprogo Peng Lijuan prispel na tridnevni obisk, kjer so ju pričakali glasba in otroci, ki so mahali z zastavami. V kratkem nagovoru na letališču je Ši dejal, da je Hongkong vedno v njegovem srcu.

Dodal je, da je bila vlada v Pekingu vedno močan podpornik Hongkonga in bo še naprej podpirala njegov gospodarski razvoj in izboljšanje življenja tamkajšnjih prebivalcev. Želi tudi zagotoviti, da se bo t. i. ureditev "ena država, dva sistema" nadaljevala v stabilnosti. Obljube so bile podobne tistim večine velikih kitajskih državnikov - da bo Peking zavaroval razvoj, napredek in preživetje Hongkonga.

Napetosti med Hongkongom in partijo
Vendar se Hongkong boji vpliva voditeljev Kitajske komunistične partije. V preteklih letih so kitajski tajni agenti ugrabili nekaj hongkonških knjigarnarjev, ki so prodajali tudi politično občutljive vsebine, Peking pa se prizadeva tudi onemogočiti dva ministra, ki se zavzemata za neodvisnost Hongkonga.

Predsednik Ši ni želel odgovoriti na novinarsko vprašanje, ali bo Nobelov nagrajenec in nasprotnik režima Liu Šiaobo izpuščen iz zapora, da bi lahko odpotoval na zdravljenje raka v tujino.

Pozneje je Ši čestital odhajajočemu voditelju Hongkonga Leung Čun Jingu za zatrtje prodemokratičnih protestov leta 2014, s čimer je "veliko pripomogel k varovanju državne varnosti". Konec tedna načrtujejo niz uradnih slovesnosti ob obletnici kot tudi inavguracijo nove županje mesta Carrie Lam.

Vsakoletni protesti in prve aretacije
Aktivisti že več let vodijo kampanjo, da bi Hongkong dobil več političnih svoboščin. V sklopu teh so tudi vsakoletni prodemokratični protesti, ki se bodo letos zgodili dan po predsednikovem odhodu. Deli mesta so zaradi predvidenih protestov ob poostrenih varnostnih ukrepih skoraj popolnoma zaprti. V sredo ponoči je policija sicer že aretirala nekaj protestnikov, ki so plezali na spomenik predaje Hongkonga v kitajske roke.

Prvega julija 1997 se je Hongkong pod načelom "ena država, dva sistema" vrnil pod oblast Kitajske, vendar ohranil visoko stopnja avtonomije in pravosodne neodvisnosti. Kitajska vlada v Pekingu je Hongkongu obljubila 50 let nespreminjanja njihovega kapitalističnega sistema, vendar ni jasno, kaj se bo zgodilo po letu 2047.