Podrta sirska zastava, nad njo pa sirska revolucionarna zastava. Foto: EPA
Podrta sirska zastava, nad njo pa sirska revolucionarna zastava. Foto: EPA
Homs
Sunitska soseska Baba Amro v Homsu se je znašla v obroču sirskih varnostnih sil. Foto: EPA

Homs, eno izmed središč upora proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, je bil znova tarča topniškega obstreljevanja, potem ko so uporniki v opozicijski sunitski soseski Baba Amro preprečili prihod pripadnikov vladnih sil.

"Vsako minuto pade nekaj granat," je povedal sirski aktivist Nader Al Huseini in pojasnil, da sta med žrtvami tudi dva otroka. Neki drugi aktivist je povedal, da so odkrili 21 trupel, od katerih so jih večino izkopali izpod ruševin, pod katerimi naj bi bila še trupla.

Medtem ko je potekalo tankovsko obstreljevanje Homsa, so nad tretjim največjim sirskim mestom krožila izvidniška letala sirske vojske.

Med vojaškimi vpadi v vasi na severu Sirije je bilo ubitih najmanj 33 ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. "Vojska je vdrla v vas Abdita in pregnala ljudi v Iblin ter v Balšun. Ubili so 33 ljudi. Vsi so bili civilisti," so sporočili iz organizacije.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je medtem znova pozval sirske oblasti in upornike, naj se takoj dogovorijo o dveurnem premirju vsak dan, da bi lahko nujno potrebno pomoč dostavili civilistom na ogroženih območjih ter od tam evakuirali ranjence.

"Trenutne razmere zahtevajo takojšnjo odločitev za uveljavitev humanitarnega premora v spopadih," je dejal predsednik ICRC-ja Jakob Kallenberger in pojasnil, da bi moral premor trajati najmanj dve uri, da bi lahko imeli prostovoljci Rdečega križa in Rdečega polmeseca dovolj časa za dostavo pomoči in evakuacijo ranjenih ter bolnih.

Pereča oskrba s hrano
Strokovnjaki že opozarjajo, da bodo imeli Sirci v prihodnjih mesecih vse več težav pri zagotavljanju hrane, saj so cene poskočile, dostavne linije so prekinjene, majave javne finance pa ne omogočajo več subvencij za hrano.

V Homsu in drugih sirskih mestih pod udarom vladnih sil so družine že več dni ujete v svojih domovih, pri čemer ne morejo do hrane, vode ali zdravstvene oskrbe, pravi Kallenberger.

Po podatkih Svetovnega programa za hrano (WFP) se kar 1,4 milijona Sircev spopada z negotovo oskrbo s hrano od marca lani, ko so se začeli protesti proti 40-letni vladavini Asadove družine.