Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada zmagujejo v sirski državljanski vojni, ki se je začela leta 2011. Foto: Reuters
Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada zmagujejo v sirski državljanski vojni, ki se je začela leta 2011. Foto: Reuters

Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada so obroč prebile na severu, medtem ko južni del mesta, ki je bil ločen od severnega v ofenzivi IS-ja na začetku leta, še ostaja obkoljen.

Vojska je trenutno na poti proti južnemu delu mesta, od katerega je oddaljena približno 15 kilometrov, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice. S porazom v mestu in v istoimenski z nafto bogati provinci Deir Ezor bi bil IS omejen samo na posamezna izolirana oporišča.

Putin čestital Asadu
Sirskemu predsedniku Asadu je po preboju pri Deir Ezorju telegram poslal ruski predsednik Vladimir Putin in mu čestital za "strateško zmago nad IS-jem". Veliko zaslug za hitro napredovanje sirskih sil imajo ruska letala, ki so bombardirala položaje islamistov.

Raka tik pred padcem
Tudi Raka, kjer so islamisti leta 2014 razglasili kalifat, je tik pred padcem. Uporniška skupina Sirske demokratične sile (SDF), ki ji z zračnimi napadi pomagajo tudi ZDA, namreč nadzoruje že dve tretjini mesta.

Islamska država doživlja poraz za porazom tudi v sosednjem Iraku, kjer so jo vladne sile pregnale iz Mosula in Tal Afarja, tako da je le še vprašanje časa, kdaj bo IS povsem premagan in razbit.

V sirski državljanski vojni je bilo od leta 2011 ubitih že 330.000 ljudi.