V Turčijo se je pred nasiljem v Siriji zateklo več tisoč ljudi. Foto: EPA
V Turčijo se je pred nasiljem v Siriji zateklo več tisoč ljudi. Foto: EPA

Po navedbah prič je sirska vojska zgodaj davi z najmanj šestimi tanki in 15 transportnimi vozili vstopila v Bdamo, ki leži okoli dva kilometra od meje s Turčijo. Po vstopu vojakov v mesto se je slišalo močno streljanje, vojaki pa so tudi zažigali zgradbe. Najmanj 70 ljudi naj bi aretirali. Z zasedbo Bdame je vojska tako še razširila območje delovanja na severozahodu države.

Bdama leži blizu mesta Džisr al Šugur, na katerega je bila sicer osredotočena operacija sirske vojske, ki je mesto pred dnevi tudi zasedla. Operacijo je vojska po lastnih trditvah sprožila, potem ko naj bi "oborožene skupine" ubile 120 policistov.

V petek so v več sirskih mestih potekali protesti proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. V posredovanju varnostnih sil je bilo po državi po podatkih protivladnih aktivistov ubitih najmanj 19 ljudi.

Velika Britanija je medtem svoje državljane pozvala, naj nemudoma zapustijo državo, in jih ob tem opozorila, da jim veleposlaništvo v Damasku morda ne bo moglo pomagati, če bi sledilo poslabšanje razmer v Siriji.

Ameriška državna sekretarka Hilary Clinton pa je sirske oblasti opozorila, da bi "trajajoča brutalnost" Al Asadovega režima sicer lahko odložila demokratične spremembe v Siriji, vendar pa jih ne more ustaviti.

"S tem ko sledi Iranu, se predsednik Al Asad s svojim režimom postavlja na napačno stran zgodovine," je zapisala Clintonova v prispevku za današnjo izdajo časnika Ašark al Avsat.