Trgovine so po potresu znova odprli. Foto: Reuters
Trgovine so po potresu znova odprli. Foto: Reuters

Žarišče potresa je bilo 0,9 kilometra pod zemljo, v bližini mesta Ridgecrest, ki je 240 kilometrov oddaljen od Los Angelesa.

V Ridgestu je po ocenah okoli 3.000 ljudi ostalo brez elektrike, ki pa so jo večinoma povrnili. Znova so odprte vse ceste, ki so jih zaradi potresa morali zapreti, prav tako so spet odprte trgovine.

Uradniki na območju so sporočili, da je škode manj od prvotnih strahov, vendar poudarjajo, da posledice še ocenjujejo, poroča BBC.

Zadnji potres je del pojava, ki mu geologi pravijo zaporedni potres in je sledil potresu z močjo 6,4, ki je območje stresel v četrtek, čutili pa so ga tudi v Los Angelesu, kjer so se tla tresla 30 sekund. Tudi tokrat so izbruhnili požari, zaradi počenih cevi je začel uhajati plin. Večjih infrastrukturnih poškodb ni.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je že ob prvem potresu za okrožje Kern, kjer je Ridgecrest, razglasil izredne razmere. Kasneje je dejal, da je bilo v potresu nekaj "manjših do srednjih"poškodb in dodal, da "na srečo ni poročil o smrtnih žrtvah".

Ameriška seizmologinja Lucy Jones je na novinarski konferenci opozorila, da je možnost približno ena proti 20, da bo območje v prihodnjih nekaj dneh prizorišče še močnejšega potresa. "Vsak potres je možnost za novega," je dejala za BBC in dodala, da je 10-odstotkov možnosti, da bo podoben ali še močnejši potres stresel območje naslednji teden.

Popotresni sunki v Kaliforniji se nadaljujejo