Civilisti po svetu imajo prijavljenih okoli 650 milijonov kosov strelnega orožja. Foto: EPA
Civilisti po svetu imajo prijavljenih okoli 650 milijonov kosov strelnega orožja. Foto: EPA
Trgovina z orožjem v Virginiji
Trgovine z orožjem v ZDA niso redke. Foto: EPA
Indijka s puško
Indijska šolarka ob pomoči vojaka meri z optičnim merilnikom na vojaški puški. Foto: EPA

O tem govori študija Mednarodnega inštituta za strateške študije s sedežem v Ženevi, ki opozarja, da je v lasti ameriških civilistov kar 270 milijonov kosov strelnega orožja. Sicer naj bi bilo na svetu prijavljenih 875 milijonov kosov orožja. Od tega naj bi jih imeli civilisti v rokah 650 milijonov, preostalih 225 milijonov pa naj bi bilo v lasti pripadnikov oboroženih sil.

Kar 4,5 milijona od osmih milijonov novih pušk prodajo v ZDA. V študiji piše, da je na sedem prebivalcev sveta v povprečju ena puška, če pri tem ne bi šteli Američanov, bi bila ena puška na vsakega desetega prebivalca.

Druge države težko dohajajo ZDA
Indija, ki je druga po posesti orožja, ima prijavljenih okoli 46 milijonov pušk in pištol, s 40 milijoni kosov pa je tretja Kitajska. Sledijo Nemčija, Francija, Pakistan, Mehika, Brazilija in Rusija.

Če gledamo, koliko pušk pride na vsakega prebivalca po državah, potem je na drugem mestu za ZDA Jemen, kjer je na sto prebivalcev kar 61 pušk, sledi Finska, saj je na sto Fincev 56 pušk, v Švici pride na sto prebivalcev 46 pušk, v Iraku 39, v Srbiji pa 38. Nato se s po 30 kosi strelnega orožja na sto prebivalcev zvrstijo še Francija, Kanada, Švedska Avstrija in Nemčija.

Veliko revnejših držav, ki so sicer znane po večji stopnji nasilja, pa se na tej lestvici uvrščajo mnogo nižje. Tako ima Nigerija, ki je sicer znana po številnih umorih in ugrabitvah, le eno puško na sto prebivalcev.

Zajeti le uradni podatki
Treba pa je opozoriti, da so v poročilu, ki so ga pripravili na omenjenem inštitutu, zajeti le uradni podatki po državah in da ne upošteva nezakonite lastnine orožja. Sicer naj bi bilo po nekaterih predvidevanjih prijavljeno le 12 odstotkov strelnega orožja, ki je v rokah civilistov.

Študija o posedovanju ročnega orožja je pred petimi leti pokazala, da naj bi bilo po svetu le 640 milijonov kosov orožja. Tako velik porast pa naj bil tudi posledica natančnejše in obsežnejše študije.

M.R.