Leta 2014 so volivci in volivke na Škotskem glasovali proti neodvisnosti. Foto: EPA
Leta 2014 so volivci in volivke na Škotskem glasovali proti neodvisnosti. Foto: EPA
Nicola Sturgeon
Škotska premierka Nicola Sturgeon se sklicuje na to, da je lani proti izstopu iz EU-ja glasovala večina volivcev in volivk na Škotskem. V Bruslju so sporočili, da bo morala Škotska, če se bo osamosvojila, znova zaprositi za članstvo v EU-ju. Foto: EPA
Škotska premierka za nov referendum

Regionalni parlament v Edinburgu bo premierka zaprosila za dovoljenje, da o tem začne pogovore z vlado v Londonu. Če bo tudi ta dala svoje privoljenje, naj bi se referendum odvil med jesenjo leta 2018 in pomladjo leta 2019. Takrat naj bi bili namreč obrisi dogovora o izstopu Velike Britanije iz EU-ja bolj jasni.

Prebivalci Škotske morajo imeti izbiro med "trdim brexitom" in možnostjo, da postanejo samostojna država, je dejala po poročanju BBC-ja. Kot je dejala, želi "izbiro med tem, da sledimo Veliki Britaniji v trdem brexitu ali da postanemo samostojna država, ki si bo lahko zagotovila enakovredno partnerstvo s preostankom Velike Britanije in svoj lastni odnos z Evropo".

Škotska želi ostati del enotnega trga
Škotska namreč med drugim želi, da bi ostala del evropskega enotnega trga, četudi bi ga preostanek Združenega kraljestva zapustil. Nicola Sturgeon pa je kritična do britanske vlade, ki da od odločitve za izstop iz Unije na lanskem referendumu ni storila ničesar, da bi s Škotsko glede njenih želja dosegla kakršen koli kompromis ali dogovor.

Obenem je voditeljica Škotske nacionalne stranke dopustila možnost dogovora z britansko vlado. Kot je dejala, se bo še naprej trudila doseči kompromis, a na vsak način hoče, da bodo imeli prebivalci Škotske "na koncu tega procesa možnost izbire".

Na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU-ju junija lani je na Škotskem 62 odstotkov volivcev in volivk glasovalo za obstanek v Uniji. Po mnenju škotske premierke in njenih podpornikov prav ta rezultat daje podlago za nov referendum o neodvisnosti, potem ko so je bila neodvisnost Škotske leta 2014 s 55 odstotki zavrnjena.

Vlada ni naklonjena novemu referendumu
Britanska konservativna premierka Theresa May se še ni izrekla o tem, ali bi bila pripravljena Škotski dovoliti izvedbo novega referenduma. Zdaj pa je dejala, da "obžaluje ozek pogled, ki ga je danes pokazal SNP".Njen tiskovni predstavnik je v odzivu na napoved Nicole Sturgeon sicer dejal, da bi nov referendum "povzročil delitve in veliko ekonomsko negotovost v najslabšem možnem času".

Škotska premierka za nov referendum