Biti ženska na vzhodu Konga pogosto pomeni biti žrtev. Foto: EPA
Biti ženska na vzhodu Konga pogosto pomeni biti žrtev. Foto: EPA
Kongo
Žrtve posilstev so pogosto prepuščene same sebi in delo Mukwegeja je zato toliko bolj cenjeno. Foto: EPA

Okoli 20 moških na čelu s priznanim zdravnikom Denisom Mukwegejem je ob mednarodnem dnevu žensk ustanovila skupino V-Men Kongo, ki se bo borila proti diskriminaciji žensk in deklet.

"Pravice žensk ne vplivajo samo na feministična gibanja. Gre za našo skupno človečnost in prihodnost družbe," so sporočili iz skupine ob ustanovitvi.

"Prekinimo molk, spremenimo mišljenje naših sinov in hčera, bratov in sester, očetov in mater ter končajmo nekaznovanost in spolno nasilje," so še zapisali pri skupini.

Skupina si je ime nadela po gibanju V-dan, ki se bori proti nasilju nad ženskami in dekleti.

Druga največja afriška država je bila pogosto poimenovana za ženske najhujšo državo na svetu. Po podatkih Ameriškega zbornika za javno zdravje je v državi vsak dan posiljenih 1.152 žensk.

Različne vojske in milice so med vojno na vzhodu Konga od leta 1996 do 2003 posilstvo množično uporabljale kot orožje, a tudi po navideznem koncu konflikta se grozodejstva niso prenehala in ženske so še vedno vsakodnevno žrtve nasilja.

Zdravil na tisoče žensk
Mukwege je v mestu Bukavu na vzhodu države ustanovil bolnišnico za žrtve posilstev. Velja za vodilnega strokovnjaka na svetu za zdravljenje poškodb po skupinskih posilstvih in zdravil je že več tisoč žensk, ki so se zatekle v njegovo bolnišnico.

Septembra lani je 59-letni Mukwege za svoje pogumno delo prejel alternativno Nobelovo nagrado, ki jo podeljuje sklad Right Livelihood.

Predanost ima svojo ceno in kmalu bi lahko tudi sam postal žrtev, ko so jeseni leta 2012 oboroženi napadalci vdrli v njegov dom in za talce vzeli njegove hčerke. Ob vrnitvi domov so napadalci ustrelili njegovega varnostnika, sam pa je le za las ušel strelom.

Zaradi strahu za svoje življenje in življenje družine se je odpravil v izgnanstvo v Evropo, kjer pa ni zdržal dolgo. Pred letom dni se je vrnil v Bukavo in doživel navdušen sprejem domačinov, ki so ga pozdravljali vseh 30 kilometrov poti od letališča do mesta.