Reševalci se trudijo, da bi pod ruševinami našli še kakšne preživele. Foto: EPA
Reševalci se trudijo, da bi pod ruševinami našli še kakšne preživele. Foto: EPA
Kitajsko prizadel hud potres

Slovensko zunanje ministrstvo je sicer v stikih s pristojnimi kitajskimi oblastmi, slovenskim veleposlaništvom v Pekingu in z drugimi veleposlaništvi, a po do zdaj pridobljenih podatkih Slovencev na prizadetih območjih ni.

Sečuan stresel tudi popotresni sunek
Najbolj prizadeta je pokrajina Sečuan, kjer je bilo tudi središče 7,8 stopnje po Richterjevi lestvici močnega potresa in kjer je uničenih skoraj 80 odstotkov stavb. Območje je stresel tudi močan popotresni sunek, a o resnejši gmotni škodi še ne poročajo.

Reševalci se še vedno skušajo prebiti do najbolj prizadetih območij, samo v Mianjangu je po predvidevanjih oblasti med ruševinami še vedno ujetih najmanj 18.600 ljudi, od tega je skoraj 4.000 potrjeno mrtvih. Oblasti se zato bojijo, da bo žrtev še več. Potres je onemogočil tudi številne cestne povezave, saj so ceste popolnoma zasute z ruševinami, pretrgane pa so tudi telefonske povezave. Reševalcem delo dodatno otežuje tudi dež, a se je prvim reševalcem že uspelo prebiti v sam epicenter potresa. 60.000 ljudi je še pogrešanih.

Porušilo se je več šol
V mestu Dudžjangjan, ki leži v bližini žarišča potresa, se je porušilo več šol in pod seboj pokopalo najmanj 900 otrok. Porušili sta se tudi dve kemični tovarni, iz katerih jim je uspelo evakuirati 6.000 delavcev, pri tem pa naj bi prišlo tudi do izlitja 80 ton utekočinjenega amoniaka.

Kitajci prosijo za pomoč
Gre za najhujši potres na Kitajskem v zadnjih 30 letih. Prizadeta območja je obiskal tudi kitajski premier Ven Džjabao, ki je pozval k nujni pomoči. "Razmere so hujše, kot smo predvidevali, zato potrebujemo več ljudi, ki nam bodo pomagali," je k pomoči Kitajce pozval premier. "Človeška življenja in njihova varnost so najpomembnejši, zato moramo izkoristiti vsako sekundo, da bi rešili preživele, saj so številni ljudje še vedno ujeti pod ruševinami," je še povedal Ven.

Kitajske oblasti so za reševanje na prizadetih območjih vpoklicale 50.000 vojakov, 16.000 jih je že na mestu nesreče, ostali pa so na poti. Pomoč so že obljubile tudi nekatere svetovne države, Američani pa si prizadeto pokrajino ogledujejo s pomočjo vohunskih satelitov, ki bodo kitajskim oblastem pomagale ugotoviti prizadeta območja.

Sožalje tudi iz Slovenije
Slovensko predsedstvo Evropski uniji je prebivalcem Kitajske že izrazilo sožalje. V sporočilu za javnost so zapisali, da sočustvujejo z vsemi, ki so izgubili svoje najbližje, ter izražajo sožalje ranjenim in oškodovanim v naravni nesreči.

Tresenje čutili tudi na Tajskem in v Vietnamu
Središče potresa je bilo nekaj manj kot 100 kilometrov od sečuanske prestolnice Čengdu, tresenje tal pa so čutili tudi v Pekingu in Šanghaju ter v tajski prestolnici Bangkok, kjer so se močno stresle številne zgradbe. Potres je bilo čutiti tudi v Hanoju v Vietnamu.

To je najhujši potres na Kitajskem po letu 1976, ko je potres na severovzhodu države terjal okoli 300.000 žrtev.

B. T.

Kitajsko prizadel hud potres
Zaradi potresa je bil onemogočen tudi promet na cestah med kitajskimi mesti. Foto: EPA
Potres je popolnoma uničil številne hiše in stanovanjske zgradbe. Foto: Reuters
Prebivalci tudi sami med ruševinami iščejo morebitne preživele in skušajo rešiti, kar se rešiti da. Foto: Reuters
Kitajske oblasti so vpoklicale vojake in policiste, ki bodo pomagali pri sanaciji in iskanju morebitnih preživelih. Foto: Reuters
Reševalce na prizadetih območjih je obiskal tudi premier Ven Džjabao. Foto: Reuters
Reševalci so za prebivalce, ki so ostali brez strehe nad glavo, skušali urediti vsaj začasna prenočišča. Foto: EPA
Številne družine, ki so ostale brez vsega, so morale noč preživeti na prostem. Foto: EPA
Številni prestrašeni otroci so ostali tudi brez staršev. Foto: EPA
Reševalci se trudijo, da bi kar se da uspešno nudili zdravniško pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Foto: EPA