68-letni Zavgajev je bil za predsednika Čečenije izvoljen na spornih volitvah leta 1995. Foto: EPA
68-letni Zavgajev je bil za predsednika Čečenije izvoljen na spornih volitvah leta 1995. Foto: EPA
Grozni
Današnja podoba Groznega ja popolnoma drugačna od tiste z uničenimi in prestreljenimi zgradbami, a tudi deset let po koncu zadnjega vojaškega konflikta je republika še vedno nemirna in prizorišče nadaljnjih kršitev človekovih pravic. Foto: EPA
Zavgajev dobil zeleno luč

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je zavrnil kritike glede imenovanja Zavgajeva za novega ruskega veleposlanika v Sloveniji, ker naj bi kršil človekove pravice. Po Žbogarjevih besedah ima Slovenija z Rusijo odlične odnose in bi bila zato zavrnitev soglasja le znak zaostrovanja odnosov.

Zavgajev je trenutno direktor ruskega zunanjega ministrstva, predtem pa je bil ruski veleposlanik v Tanzaniji. Najspornejša je njegova vloga na položaju prvega proruskega predsednika Čečenije, ki ga je zavzel po napotitvi ruskih vojakov v nemirno kavkaško republiko leta 1994.

Ko so leta 1996 uporniki zavzeli čečensko prestolnico Grozni, se je moral Zavgajev umakniti s položaja. Prav med njegovim dveletnim predsedovanjem so se v Čečeniji dogajale hude kršitve človekovih pravic.

"Imenovanje Zavgajeva znak dobrih odnosov"
Žbogar je poudaril, da proti kandidatu ne potekajo nobeni sodni postopki, ne doma ne v tujini, poleg tega pa je bil Zavgajev doslej namestnik ruskega zunanjega ministra, ki je do zdaj brez težav sodeloval v mednarodnih dejavnostih Rusije.

Da je Rusija v Slovenijo poslala zdajšnjega namestnika zunanjega ministra, samo po sebi kaže na pomen, ki ga Rusija daje odnosom s Slovenijo, saj diplomata tako visokega ranga Rusija v Slovenijo še ni poslala, je prepričan slovenski zunanji minister.

Žbogar je pojasnil, da je Rusija Slovenijo poleti obvestila o nameravanem imenovanju Zavgajeva za prihodnjega veleposlanika v Sloveniji. Ministrstvo je nato izpeljalo običajen notranji postopek in Slovenija je izdala soglasje za novega ruskega veleposlanika v skladu z reciprociteto ob izdaji agremaja trenutni slovenski veleposlanici v Moskvi Adi Filip Slivnik.

SDS za ukrepe proti negativnim posledicam
Na sporno imenovanje Zavgajeva je opozoril opozicijski SDS, za katerega je bil Zavgajev "nosilec tiste politike, ki ni bila sposobna rešiti problemov, ki so pripeljali do vojnih spopadov". V SDS-u menijo, da njegovo imenovanje spravlja Slovenijo v težak položaj, zato so na vlado naslovili tudi pričakovanje, da bo predstavila "ukrepe za preprečitev posledic imenovanja Zavgajeva, ki bi škodovale ugledu Slovenije".

Očitke SDS-a je Žbogar zavrnil in pojasnil, da je neizdanje soglasja za tuje veleposlanike ukrep, ki se ga partnerske države po navadi ne poslužujejo. Slovenija in Rusija sta prijateljski državi in strateški partnerici, ki ju povezujejo tesni politični in še zlasti gospodarski odnosi, je poudaril slovenski zunanji minister ter izrazil prepričanje, da bo novi veleposlanik k tem odnosom pomembno prispeval.

Zavgajev dobil zeleno luč