Španski notranji minister Alredo Pérez Rubalcaba je po objavi Etinega sporočila dejal, da se bodo pogovarjali le, če bo Eta dokončno odložila orožje in končala nasilje. Foto: EPA
Španski notranji minister Alredo Pérez Rubalcaba je po objavi Etinega sporočila dejal, da se bodo pogovarjali le, če bo Eta dokončno odložila orožje in končala nasilje. Foto: EPA
Eta
Trije člani Ete so v nedeljo ponudili premirje, a ga španska vlada ne jemlje resno. Foto: EPA
Španska vlada o ETI

Minister za notranje zadeve Alredo Pérez Rubalcaba je dejal, da se mora Eta, da bi jo španska vlada začela jemati resno, za vedno odpovedati nasilju. "Eta ubija, da bi opozorila nase, a se tako ne moremo pogovarjati. Zato bomo še enkrat rekli ne, ne in ne," je bil v imenu španske vlade odločen Rubalcaba.

Minister je izrazil prepričanje, da je Eta šibkejša kot kadar koli v svoji zgodovini, saj je španska policija v zadnjih mesecih aretirala več vidnih članov organizacije, in da bo španska vlada nadaljevala preganjanje njenih članov. "Ne bomo spremenili niti pike niti vejice v naši protiteroristični politiki," je povedal Rubalcaba in izrazil prepričanje, da se je Eta ustavila, ker je oslabljena in da bi se znova okrepila.

"Eti ne gre zaupati"
Minister Rubalcaba je dejal, da je Eta prekršila že preveč premirij, da bi ji lahko zaupali, in da so dnevi, ko bi lahkotno razglasili premirje in začeli dialog, preteklost. "Beseda premirje je za nas mrtev koncept," je povedal Rubalcaba in dodal: "Mislim, da beseda 'nezadostno' precej dobro opiše prepričanje vlade in vseh demokratičnih strank." Minister je za špansko televizijo TVE povedal še: "Zahtevamo popolno in nepreklicno opustitev nasilja."

Eta ponudila roko španski vladi?
Baskovska separatistična organizacija Eta je britanskemu BBC-ju v nedeljo poslala videoposnetek, v katerem je napovedala konec oboroženih akcij in obljubila, da si bo prizadevala za demokratičen način reševanja sporov. Na posnetku so se pred Etino zastavo predstavili trije predstavniki organizacije Eta, oblečeni v črne obleke, črno baretko, obraz pa so imeli pokrit z belo prevleko, pri čemer je bil izrezan le predel oči.

Eden izmed trojice je pred kamero branil Etino kampanjo nasilja, a je ob koncu povedal, da si želi organizacija spore reševati na miren način. "Eta potrjuje, da je zavezana demokratičnemu načinu reševanja sporov," so zatrdili v posnetku in dodali, da si bodo prizadevali za dialog s špansko vlado.

Eta že dvakrat prekinila premirje
V boju za neodvisno baskovsko državo so napadi Ete v 40 letih zahtevali že več kot 820 življenj, v preteklosti pa so njeni predstavniki že dvakrat razglasili premirje, ki so ga tudi dvakrat prekinili, nazadnje leta 2006, ko je nekajmesečno premirje prekinil napad na madridskem letališču Barajas, kjer sta umrla dva človeka. Španska vlada je zato previdna in ne verjame, da tokratna izjava dejansko pomeni popolno prekinitev nasilja.

BBC-jeva dopisnica iz Madrida Sarah Rainsford je zapisala, da so številni Španci prepričani, da je zadnja ponudba za premirje poskus, da bi prepričali špansko vlado, da bi stranki Batasuna, političnemu krilu Ete, dovolila ponovno vključitev v politični proces. El Pais poroča, da je ob tem minister Rubalcaba dejal, da so sodišča Batasuni prepovedala politično udejstvovanje prav zaradi njenih povezav z Eto, in da je edini način, da se vrne na politično prizorišče, ta, da prekine vse vezi z Eto ali pa jo prepriča, da se za vedno odpove nasilju.

Blanco: Dobro sodelujemo proti Eti
El Pais je poročal še, da je nekaj minut pred notranjim ministrom pred javnost stopil tudi minister za razvoj in podsekretar socialistične stranke (PSOE) Jose Blanco in dejal, da v sporočilu Ete ni ničesar pozitivnega. "Eta mora dokončno končati nasilje. Trenutno je zelo oslabljena in išče vsako priložnost za dialog. A ne bomo jim dali nobene priložnosti, dokler ne bodo dokončno odložili orožja in končali nasilje," je povedal Blanco. Ob tem je minister za razvoj poudaril še uspešno skupno delovanje vseh političnih sil pri boju z Eto. "To moram pohvaliti, saj gre za odlično sodelovanje, ki je že obrodilo odlične sadove," je še povedal Blanco.

Španska vlada o ETI